Mladi kreativci osmislili nove suvenire Niša

13. March 2019

Inovativni privezak sa QR kodom i dvojezičnom najavom manifestacija, maskota grada “Niška” i “puzzle” lampa - suveniri su koje su kreirali timovi mladih na dvodnevnom takmičenju u Nišu, a neki od njih verovatno će se uskoro naći u ponudi Turističke organizacije Niša.

Moderne suvenire mladi kreativci osmilili su nakon 30 sati rada na prvom “mejkerskom” hackaTON-u u Nišu, a pobedu je odnela ekipa “Tvrđava” za neobičan privezak. Vođa pobedničkog tima Nikola Dopuđ objašnjava da je privezak višeslojan.

- Trudili smo se da to bude suvenir koji promoviše Niš, ali na više načina. Tako je na prednjoj strani priveska lavirint sa kuglicom, a oblik lavirinta je neki simbol Niša ili sam natpis Niš. Na zadnjoj strani je QR kod, koji je okidač za proširenu realnost, pa se nakon skeniranja pokazuje, recimo, 3D model trube i podaci o predstojećem Nišvilu - objašnjava Nikola.

Kaže da im je namera da oni koji dobiju ili kupe privezak osim vidljivih simbola grada mogu da ga koriste i tako saznaju koja će naredna velika manifestacija biti održana u Nišu. Pobednički tim pored Nikole, koji je student Elektronskog fakulteta, čine njegov kolega Mladen Đurić, student GAF-a Mihajlo Savić i učenik Umetničke škole Miljan Jovanović.

Drugo mesto na takmičenju pripalo je ekipi “Čegra” za kreaciju nove maskote grada - Niška, a treće mesto je osvojio tim “Bubanj” koji je osmislio “puzzle” lampu.

Organizatori hakatona, koji je deo projekta “oPEACEmeni se“, navode da je u planu da se prototipi suvenira koji su osvojili 3 prva mesta štampaju na 3D štampaču, kao i da je plan da nakon toga pravljenje suvenira preuzme Turistička organizacija Niša (TON).

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...