Mitsko čudovište iz jezera dovodi sve više turista u selo Vrmdža

31. October 2017
Mitsko čudovište iz jezera dovodi sve više turista u selo Vrmdža
Mitsko čudovište iz jezera dovodi sve više turista u selo Vrmdža
Mitsko čudovište iz jezera dovodi sve više turista u selo Vrmdža

Većina meštana sokobanjskog sela Vrmdža ne veruje da, prema staroj legendi, u njihovom jezeru živi ogromna neman, ali su joj bez obzira na to ipak dali ime. Tako priču o čudovištu Vrmdžila, koje niko nikada nije video, rado prepričavaju gostima i turiste pozivaju da dođu i pronađu ga.

Za razliku od čudovišta iz Loh Nesa, za koje mnogi tvrde da su ga fotografisali ili snimili bez ozbira na to što je autentičnost snimaka uglavnom sumnjiva, Vrmdžila se i dalje skriva i nikakvih tvrdnji da zaista postoji još nema. Međutim, legenda o njoj poslužila je organizatorima planinarske akcije, koja baš po Vrmdžili i nosi ime, da je u šali predoče javnosti.

- Kada smo organizovali prvu planinarsku akciju pre 4 godine, rešili smo da na fotografiju jezera dodamo čudovište koje liči na aždaju ili dinosaurusa i tako poziv na akciju učinimo zanimljivijim - kaže predsednik Mesne zajednice Vrmdža Slaviša Krstić.

Ovo je među planinarima odlično prihvaćeno, pa se u pozivu za učešće na pohodu kružnom stazom oko sela, piše o njegovoj živopisnoj prirodi, mnoštvu izvora pijaće vode, bogatoj istoriji, crkvi Cvete Trojice iz 13. veka, a na kraju i o ovoj nemani.

Tako je Vrmdžila postala prava maskota sela, a da li zbog nje ili iz drugih razloga, planinarska akcija “Vrmdžila”, koja se održava svakog marta, ove godine je okupila skoro 1.000 učesnika.

Mističan i Rtanj nad Vrmdžom
Za ovo selo vezuje se još legendi, a neke je podstaklo to što se selo nalazi u podnožju planine Rtanj, koju mnogi smatraju mističnom.

Priče o Rtnju bile su inspiracija za novu ilustraciju - biciklistička akcija kroz okolinu sela najavljena je slikom kojoj je, pored Vrmdžile u jezeru, dodat leteći tanjir nad Rtnjom. Za većinu ljudi - šala, a za neke realna mogućnost, s obzirom na to da je, prema zaključku svetskog kongresa ufologa iz 2012. godine, Rtanj "centar vanzemaljskog života".

Bogata istorija i prirodna bogatstva donose još legendi
Kako piše na sajtu ovog sela, ono se prvi put u pisanim dokumentima pominje u 3. veku, kada je u njemu izgrađeno rimsko utvrđenje za odbranu carskog druma - Latin-grad. Grad je, kako tu piše, dograđivan u 6. veku da bi se Vizantija branila od najezde slovenskih plemena, a u 14. veku on se pominje kao stanište bogatih vlastelina, koji su trgovali sa trgovcima iz Dubrovnika. Ostaci grada se i danas mogu videti.

Vrmdža je 1413. godine pala u ruke Turcima, tačnije - Muse Kesedžije.

A činjenica, zbog koje će oni koji lako poveruju u “više sile” verovatno postavljati mnogo pitanja, jeste to da je prvi registrovani meteorit na ovim prostorima pao 1877. godine nedaleko od ovog sela.

Vrmdža je još po čemu jedinstvena. Dok sela uglavnom ostaju sa samo starijim meštanima, jer se mladi iseljavaju u gradove, Vrmdža se može pohvaliti time da se tamo od 2008. godine doselilo oko 40 porodica iz Srbije i inostranstva koje su tu kupile kuće i imanja. Tokom godine kroz selo sa 570 stanovnika prođe i do 8.000 turista. Postoji obeležena biciklistička staza od 15 kilometara.

Od ove godine za njih ima više sadržaja, u selu je na Devojačkoj steni otvoreno prirodno penjalište visoko 40 metara. Na steni je napravljen 21 smer za penjanje, a i ovde su legende i mitovi iskorišćeni za turističku promociju - svaki od smerova nazvan je prema nekom staroslovenskom bogu.

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...