Ministarstvo upozorilo: Gradnja u zoni Ribničkog jezera samo u skladu sa zakonom

26. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorilo je juče, povodom najave čelnika opštine Čajetina da planiraju izgradnju novog turističkog kompleksa na Zlatiboru, u okolini Ribničkog jezera, da se turistički sadržaji u zaštićenim prirodnim dobrima mogu graditi samo u skladu sa zakonom.

U saopštenju dostavljenom medijima, Ministarstvo poručuje da se gradnja može odvijati samo u skladu sa planskim dokumentima i nakon prikupljanja svih potrebnih dozvola.

Kako navode, Zlatibor je već pretrpeo veliku štetu zbog neplanske i stihijske gradnje, koja je u mnogome promenila izgled te planine.

Ministarstvo je na to već mnogo puta upozoravalo i preduzimalo mere iz svoje nadležnosti, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

Imajući u vidu da je najavljeni turistički kompleks “Zlatni grad” još daleko od sticanja zakonskih uslova za gradnju, a da je razvoj tog kompleksa već najavljen u medijima, Ministarstvo javno obaveštava lokalnu samoupravu da se bilo kakvi radovi mogu izvoditi samo u skladu sa zakonom.

S obzirom da je reč o području u drugom režimu zaštite i da bi najavljena gradnja turističkih sadržaja mogla da otpočne, potrebno je da Opština Zlatibor izradi Plan detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera, nakon prestanka korišćenja te akumulacije za vodosnabdevanje.
Ministarstvo u saopštenju napominje da Zlatibor nije samo planina na teritoriji Opštine Čajetina, već je i zaštićeno prirodno dobro i da je lokalna samouprava dužna da vodi brigu o njegovom očuvanju, kako bismo ga sačuvali i za buduće generacije.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...