Ministarstvo najavilo ulaganja u nautičku infrastruktiru

13. April 2023
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će ova godina u domaćem turizmu biti upamćena po ulaganjima u nautičku infrastrukturu.

- Razvoj nautičkog turizma je apsolutni prioritet, a Podunavlje jedna od glavnih destinacija u našem fokusu - rekao je Kandić na otvaranju 43. Međunarodnog sajma nautike, lova i ribolova.

On je tom prilikom istakao da je Vlada Srbije pokrenula višegodišnji projekat „Zaplovi Srbijom“ koji obuhvata ulaganja u izgradnju nautičke infrastrukture u vrednosti od blizu 28 miliona evra.

Ministarstvo turizma će, kako je rekao, aktivno učestvovati u ovim aktivnostima tako što će u ovoj godini izdvojiti više od 7 miliona evra za izgradnju marine u Velikom Gradištu i četiri infrastrukturna projekta na Dunavu.

Kandić je takođe naveo da se 30. aprila očekuje prvo pristajanje u međunarodno putničko pristanište u Smederevu, a 3. maja u Sremsku Mitrovicu, kao i da će do početka sledeće nautičke sezone biti otvorena još tri pristana, i to u Šapcu, Ramu i Zemunu.

Kandić je poručio da se izgradnjom novih sadržaja na Dunavu daje podsticaj kruzing industriji da se više fokusira na Srbiju budući da je gornji deo Dunava prezasićen i da svetske kruzing kompanije traže nove destinacije.

Pored toga, on je istakao da je ovo pravi put za formiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na Dunavu koji treba da objedini kulturne i prirodne atrakcije.

Govoreći o lovu i ribolovu, rekao je da je Srbija još uvek u fazi priče o potencijalima za razvoj ove vrste turizma i tome u prilog naveo da Srbiju godišnje poseti oko 10.000 inostranih lovaca.

Dobra okolnost je, tvrdi Kandić, što je država konačno počela da se bavi izgradnjom infrastrukture za razvoj lovnog turizma koja se pre svega odnosi na izgradnju smeštajnih kapaciteta, odnosno lovačkih domova, i posebno istakao lovački dom u Rači koji zadovoljava najviše standarde.

Ministarstvo turizma i omladine

Comments (0)

Connected news

Tourism
HORES predstavio projekat
28. November 2023
Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom...
Tourism
Nova inicijativa za 250.000 vaučera od po 10.000 dinara u 2024.
28. November 2023
Udruženje „Moja Srbija“ ponovilo je poziv Vladi Republike Srbije da u narednoj...
Tourism
Dušan Borovčanin direktor novog preduzeća EXPO 2027 doo
23. November 2023
Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju privrednog društva EXPO 2027 d.o.o. Beograd, a...
Tourism
26 godina akcije “Za novi kvalitet u turizmu” – Dodeljene Prizme za najbolje
23. November 2023
Pre više od četvrt veka, tačnije 1997. godine, redakcija magazina “Turistička...