Ministarstvo najavilo ulaganja u nautičku infrastruktiru

13. April 2023
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će ova godina u domaćem turizmu biti upamćena po ulaganjima u nautičku infrastrukturu.

- Razvoj nautičkog turizma je apsolutni prioritet, a Podunavlje jedna od glavnih destinacija u našem fokusu - rekao je Kandić na otvaranju 43. Međunarodnog sajma nautike, lova i ribolova.

On je tom prilikom istakao da je Vlada Srbije pokrenula višegodišnji projekat „Zaplovi Srbijom“ koji obuhvata ulaganja u izgradnju nautičke infrastrukture u vrednosti od blizu 28 miliona evra.

Ministarstvo turizma će, kako je rekao, aktivno učestvovati u ovim aktivnostima tako što će u ovoj godini izdvojiti više od 7 miliona evra za izgradnju marine u Velikom Gradištu i četiri infrastrukturna projekta na Dunavu.

Kandić je takođe naveo da se 30. aprila očekuje prvo pristajanje u međunarodno putničko pristanište u Smederevu, a 3. maja u Sremsku Mitrovicu, kao i da će do početka sledeće nautičke sezone biti otvorena još tri pristana, i to u Šapcu, Ramu i Zemunu.

Kandić je poručio da se izgradnjom novih sadržaja na Dunavu daje podsticaj kruzing industriji da se više fokusira na Srbiju budući da je gornji deo Dunava prezasićen i da svetske kruzing kompanije traže nove destinacije.

Pored toga, on je istakao da je ovo pravi put za formiranje jedinstvenog turističkog proizvoda na Dunavu koji treba da objedini kulturne i prirodne atrakcije.

Govoreći o lovu i ribolovu, rekao je da je Srbija još uvek u fazi priče o potencijalima za razvoj ove vrste turizma i tome u prilog naveo da Srbiju godišnje poseti oko 10.000 inostranih lovaca.

Dobra okolnost je, tvrdi Kandić, što je država konačno počela da se bavi izgradnjom infrastrukture za razvoj lovnog turizma koja se pre svega odnosi na izgradnju smeštajnih kapaciteta, odnosno lovačkih domova, i posebno istakao lovački dom u Rači koji zadovoljava najviše standarde.

Ministarstvo turizma i omladine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Tourism
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. July 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...