Milunka Savić – srpska heroina s 12 odlikovanja za zasluge u oslobodilačkim ratovima

10. November 2020

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. U sudbonosnim danima Srbije, obukla je muško odelo, odsekla kosu i ratovala pod imenom Milun, sve dok prilikom prvog ranjavanja u grudi nije otkriveno da je vojnik Milun zapravo žena.

Proslavila se kao bombaš Drinske divizije prvog poziva, bila je borac u opsadi Skadra, Kolubarskoj bici, bombaš slavnog Drugog pešadijskog „Gvozdenog puka“ Moravske divizije i drugim akcijama. Preživela je i veliku austro-ugarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Na Solunskom frontu dobila je čin pešadijskog narednika i postavlјena je za komandira jurišnog voda.

Za zasluge u oslobodilačkim ratovima odlikovana je dvanaest puta. Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost „Miloš Obilić“, dve francuske legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom „Ratni krst sa zlatnom palmom“. Posle rata, posvetila se ulozi majke i hranitelјice više od tridesetoro dece.

Milunka Savić je umrla 5. oktobra 1973. godine i njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana u oktobru 2013. godine.

Spomen soba Milunke Savić deo memorijalnog kompleksa

Memorijalna soba Milunke Savić otvorena je 9. oktobra u Jošaničkoj Banji. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. Drugi segment su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje. Treći deo postavke predstavlјa izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

U okviru Memorijalnog kompleksa postavlјene su i dve spomen ploče sa imenima učesnika Balkanskih i Velikog rata iz rodnog kraja Milunke Savić (iz mesnih zajednica Jošanička Banja i Kovači) koji se sa bojnog polјa nisu vratili svojim kućama. Projekat uređenja spomen sobe realizovan je u saradnji Centra za kulturu Gradac iz Raške i autora postavke dr Dušana Jovovića, multimedijalnog umetnika iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Raška.

Rodna kuća Milunke Savić u selu Koprivica

Rodna kuća Milunke Savić nalazi se u selu Koprivnica, 7 km udaljena od Jošaničke Banje. Tokom 2015. godine obnovlјene su kuća i okućnica (pekara, vajat za drva, salaš) na autentičnoj poziciji i istim temelјima, uz korišćenje adekvatnog materijala od kojeg su kuće građene u to vreme. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka).

Početkom oktobra - Dani Milunke Savić

Manifestacija ,,Dani Milunke Savić“ organizuje se od 2016. godine početkom oktobra u Jošaničkoj Banji. Prvog dana manifestacija se održava u Domu kulture u Jošaničkoj Banji, a drugog dana u selu Koprivnica ispred njene rodne kuće. Organizator manifestacije je Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...