Meštani sela Gradac uredili izvor i napravili banju

04. May 2017
Meštani sela Gradac uredili izvor i napravili banju

Meštani sela Gradac, pored istoimenog manastira nadomak Raške, sami su kaptirali i uredili izvor lekovite vode. Tako su napravili Gradačku Banju za koju se nadaju da će podstaći razvoj seoskog turizma.

Srednjovekovni Gradac je zadužbina Jelene Anžujske. Ispod samog manastira vekovima već postoji i izvor lekovite vode. Narod ga zove očni izvor, jer leči oboljenja očiju.

Po legendi, kraljica Jelena Anžujska je podigla manasir Gradac iznad ovog izvora u znak izlečenja njenog sina, potonjeg srpskog kralja Dragutina, koji je bio slep na rođenju. Ako je manastir delo jedne srpske kraljice iz doba Nemanjića, onda je ovaj izvor zadužbina naroda ovog kraja. Svi koji su mogli, učestvovali su svojim radom ili dobrovoljnim prilozima u kaptiranju vode i uređenju čitavog platoa. Pristupili su tome sa verom i nadom da će im izvor doneti blagodeti.

- Mnogi hidrogeolozi su radili oko ovog izvora, ali je on svojom voljom ostao narodni izvor. Niko nije uspeo da ga flašira ili odvede. Narod je to uradio i on je celom svetu dostupan - kaže Mile Čorbić, predsednik Mesne kancelarije Gradac.

Pored izvora uređena je i Gradačka Banja. Ima autentične vodenice u kojima se melje žito. Jaz sa Gradačke reke predstavlja posebnu atrakciju. Banja prima i prve goste.

- Seoska domaćinstva mogu da plasiraju svoje proizvode turistima, da ostvare prihod i tako postanu održiva. Mladi bi ostali da žive na ovim prostorima i tako zaustavili neminovnu migraciju koja preti da opustoši Srbiju - kaže dr Rade Jovanović, naučni savetnik u Institutu za poljoprivredu.

Selo Gradac ima 300 domova i oko 600 stanovnika. Gradačka Banja je u povoju, ali ima velikog potencijala.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...