Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj

28. May 2024
TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom?

Prolećni i letnji meseci idealni su za ovakvo putovanje, jer se priroda budi i pretvara svaki kutak Turske u pejzaž koji oduzima dah. Mesopotamija Ekspres je jedna od najnovijih linija turističkih vozova u Turskoj koja omogućava turistima da dožive nezaboravna iskustva.

Mesopotamski Ekspres na putovanje kreće iz Ankare, glavnog grada Turske, a poslednju stanicu ima u Dijarbakiru, srcu jugoistoka, i pruža jedinstveno iskustvo putovanja. Ruta je duga 1.051 kilometar i vozom možete upoznati i istražiti kultne gradove Anadolije i fascinantne pejzaže kroz koje vijuga pruga.

Putovanje od Ankare do Dijarbakira traje 24 sata, i vozom se prolazi kroz gradove Kajseri, Sivas, Malatija, Elazig i Bingol. Putovanje uključuje tročasovne pauze u Kajseriju i Malatiji i četvoročasovno zaustavljanje u Elazigu, dajući putnicima vremena da se odmore i istraže jedinstvenu arhitekturu ovih gradova i divne lokalne ukuse.

Voz ima kapacitet za 180 putnika, vagon sa devet ležajeva i vagon sa trpezarijom. Oni koji putuju u kupeima na raspolaganju imaju frižider, grejanje, toalet i ormar za odlaganje stvari.

Jedinstvena ruta anadolske kulture

Kajseri, koji se nalazi u podnožju planine Erdžijes jedno je od mesta pogodnih za odmor na ruti, i grad je nekoliko civilizacija, još od Hetita. Osim srednjovekovnog zamka i utvrđenja u centru grada, posetioci mogu videti razne znamenitosti Seldžuka, uključujući Doner Kumbet, Veliku džamiju i medresu Gevher Nesibe u kojoj se nalazi Muzej civilizacije Seldžuka. Čuvena gradska kuhinja, posebno mantije, pružaju jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Malatija, još jedna stanica Mesopotamija Ekspresa, danas je, kao što je to bila i u prošlosti, raskrsnica trgovine i kulturne razmene između Mesopotamije i Anadolije. Arslantepe humka, registrovana na Uneskovoj listi svetske baštine, dokazuje istorijsko nasleđe grada. Tokom pauze putnici mogu da vide istorijske građevine, kao što su stara džamija Malatija Ulu, kao i gradske zidine, mogu kupiti ručno rađene bakarne predmete na Bazaru bakra i probati lokalne kajsije na pijaci Šire.

Elazig, sledeća stanica rute, vekovima je bio centar vere, kulture i zdravlja. Zamkovi, bazari, džamije i terme krase ovaj drevni grad, domovinu reka Eufrat i Tigar, nemih svedoka slavnih vremena. Gradske atrakcije koje se moraju posetiti uključuju zamak Harput, crkvu Device Marije (jednu od najstarijih bogomolja u Anadoliji), i istorijsku veliku džamiju Harput.

Dijarbakir, drevni grad Mesopotamije

Nakon uzbudljivog putovanja ispunjenog jedinstvenim iskustvima, Mesopotamija Ekspres putnike vodi do svoje poslednje stanice, grada Dijarbakira, srca mesopotamske kulture. Dijarbakir, gde formiranje i razvoj najvažnijih koraka u istoriji civilizacije ide u korak sa kulturom čak 33 civilizacije koje su živele na njegovoj teritoriji, čeka da bude otkriven. Ovaj grad osvojiće vas raznolikošću arhitekture, kuhinje, tradicionalne umetnosti i gradskog života. Nakon doručka u istorijskom Hasan Paša hanu u gradu, trebalo bi da posetite zidine Dijarbakira i kulturno pejzažno područje vrtova Hevsel, koje se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Ostale gradske atrakcije su Velika džamija, džamija proroka Sulejmana, arheološki muzej Ičkale, dvorac Zerzevan i Mitrin hram. U gradu možete videti i kvart Egil koji se ističe svojim zamkom, gostionicama, crkvama i džamijama, kao i mostom On Gozlu (most Dicle/Desetoki most) i mostom Malabadi.

Probajte punjena rebra i burma kadaif desert pre nego što napustite Dijarbakir. Takođe bi trebalo da slušate Dengbej, epske naratore koji se mogu smatrati modernim Homerima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Lufthanza privlači putnike besplatnom kafom
28. May 2024
Nemački nacionalni avio-prevoznik Lufthanza će još ovog leta na nekim linijama u...