Međunarodni turizam će dostići nivo pre pandemije 2024. godine

29. January 2024
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash
Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Turizam Ujedinjenih nacija proslavio je prvi veliki turistički događaj 2024. godine, sajam putovanja FITUR u Madridu, unapređujući svoje prioritete za sektor u narednoj godini.

Ispred FITUR-a, UN Turizam – novi naziv za Svetsku turističku organizaciju (UNVTO) objavio je najnovije podatke. Prvi Svetski turistički barometar godine istakao je oporavak sektora, sa međunarodnim dolascima na 88% nivoa pre pandemije na kraju 2023. Sa punim oporavkom koji se očekuje 2024. godine, turizam UN-a je ponovo služio kao most između javnog i privatnog sektora liderima da izgrade otporniju i održiviju budućnost.

Nakon snažne 2023. godine, međunarodni turizam je na dobrom putu da se vrati na nivoe pre pandemije 2024. godine. Prema prvom ovogodišnjem Svetskom turističkom barometru, međunarodni turizam je 2023. godinu završio na 88% nivoa prije pandemije, sa procenom od 1,3 milijarde međunarodnih dolazaka. Očekuje se da će oslobađanje preostale nagomilane potražnje, povećana vazdušna povezanost i snažniji oporavak azijskih tržišta i destinacija usloviti potpuni oporavak do kraja 2024.

Bliski istok, Evropa i Afrika su bili najjači u 2023

Najnoviji Svetski turistički barometar UNWTO pruža sveobuhvatan pregled učinka sektora u 2023. godini, prateći oporavak po globalnom regionu, pod-regionu i destinaciji.

Najvažniji zaključci analize su:

  • Bliski istok je predvodio oporavak u relativnom smislu kao jedini region koji je prevazišao nivoe pre pandemije u međunarodnim dolascima za 22% više nego u 2019. godini
  • Evropa, najposećeniji region na svetu, dostigla je 94% nivoa iz 2019. godine, uz podršku unutarregionalne potražnje i putovanja iz Sjedinjenih Država.
  • Afrika je imala 96% posetilaca u odnosu na period pre pandemije, a Amerika je dostigla 90%.
  • * Azija i Pacifik su dostigli 65% nivoa pre pandemije nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija. Međutim, rezultati su različiti u zavisnosti od regiona, Južna Azija beleži oporavak od 87% u odnosu na nivo iz 2019. godine, a severoistočna Azija oko 55%.

Međunarodni dolasci turista (% promene u odnosu na 2019.)

Dostupni podaci pokazuju da nekoliko destinacija, uključujući velike, razvijene destinacije, kao i male i one u nastajanju, pokazuju dvocifreni rast međunarodnih dolazaka u 2023. u poređenju sa 2019. godinom. Četiri podregiona su premašila potražnju iz 2019: Južna Mediteran Evropa, Karibi, Centralna Amerika i Severna Afrika.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili kaže: „Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije naglašavaju otpornost i brz oporavak turizma, sa brojevima pre pandemije koji se očekuju do kraja 2024. Oporavak već ima značajan uticaj na ekonomiju, radna mesta, rast i mogućnosti za zajednice širom sveta. Ovi brojevi takođe podsećaju na kritični zadatak uključivanja održivosti u razvoj turizma”

Međunarodni turizam dostigao je 1,4 biliona dolara u 2023

Najnoviji podaci UNWTO takođe naglašavaju ekonomski uticaj oporavka.

  • Prihodi od međunarodnog turizma dostigli su 1,4 milijarde dolara 2023. godine, prema preliminarnim procenama, oko 93% od 1,5 milijardi dolara koje su destinacije zaradile u 2019. godini
  • Ukupni prihodi od izvoza od turizma (uključujući prevoz putnika) procenjeni su na 1,6 milijardi dolara u 2023. godini, što je skoro 95% od 1,7 milijardi dolara zabeleženih u 2019.
  • Preliminarne procene ekonomskog doprinosa turizma, merenog u turističkom direktnom bruto domaćem proizvodu (TDGDP), ukazuju na tod a turizam čini 3% svetskog BDP-a. Ovo ukazuje na oporavak TDGDP-a prije pandemije vođen snažnim domaćim i međunarodnim turizmom.

Nekoliko destinacija je prijavilo snažan rast prihoda od međunarodnog turizma tokom prvih deset do dvanaest meseci 2023. godine, nadmašujući u nekim slučajevima rast dolazaka. Snažna potražnja za odlaznim putovanjima je takođe prijavljena na nekoliko velikih tržišta u ovom periodu, od kojih su mnoga premašila nivoe iz 2019.

Održivi oporavak se takođe odražava na performanse indikatora industrije. Prema UNWTO Tourism Recovery Tracker-u, i međunarodni vazdušni kapaciteti i potražnja putnika oporavili su se za oko 90% nivoa pre pandemije do oktobra 2023 (Izvor: IATA). Globalne stope popunjenosti smeštajnih objekata dostigle su 65% u novembru, nešto iznad 62% u novembru 2022. godine.

Gledajući unapred do 2024.

Očekuje se da će međunarodni turizam u potpunosti oporaviti do nivoa pre pandemije ove 2024. godine, a početne procene ukazuju na rast od 2% u odnosu na nivo iz 2019. godine. Ova centralna prognoza UNWTO-a ostaje podložna promenama u zavisnosti od tempa oporavka u Aziji i evoluciji postojećih ekonomskih i geopolitičkih negativnih rizika.

Pozitivni izgledi se ogledaju u najnovijem istraživanju UNWTO Indeksa turističkog poverenja, sa 67% turističkih profesionalaca koji ukazuju na bolje ili mnogo bolje izglede za 2024. u odnosu na 2023. godinu. Oko 28% očekuje sličan učinak, dok samo 6% očekuje da će turistički učinak u 2024. biti gori nego prošle godine.

Ključna razmatranja:

  • Još uvek postoji značajan prostor za oporavak širom Azije. Ponovno otvaranje nekoliko izvornih tržišta i destinacija će podstaći oporavak u regionu i globalno.
  • Očekuje se da će turizam u Kini povećati 2024. godine, zbog viznih olakšica i poboljšanih vazdušnih kapaciteta. Kina primenjuje bezvizni režim za državljane Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije i Malezije na godinu dana do 30. novembra 2024.
  • Mere za olakšavanje viza i putovanja će promovisati putovanja oko Bliskog istoka i Afrike sa zemljama Saveta za saradnju arapskih država zaliva (GCC) kako bi se primenila jedinstvena turistička viza, slična šengenskoj vizi, i mere za olakšavanje putovanja unutar Afrike u Keniji i Ruandi
  • Očekuje se da će Evropa ponovo imati dobre rezultate 2024. godine. U martu će se Rumunija i Bugarska pridružiti šengenskoj zoni slobodnog kretanja, a Pariz će biti domaćin Letnjih olimpijskih igara u julu i avgustu.
  • Putovanja iz Sjedinjenih Država, podržana stabilnom valutom, američkim dolarom, i dalje će koristiti destinacijama u Americi i šire. Kao i 2023. godine, snažna izvorna tržišta u Evropi, Americi i na Bliskom istoku nastaviće da podstiču turističke tokove i potrošnju širom sveta.
  • Ekonomske i geopolitičke prepreke i dalje predstavljaju značajne izazove za održivi oporavak međunarodnog turizma i nivo poverenja. Trajna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cene nafte i poremećaji u trgovini mogu nastaviti da utiču na troškove transporta i smeštaja u 2024.
  • U tom kontekstu, očekuje se da će turisti sve više tražiti vrednost za novac i putovati bliže kući. Održive prakse i prilagodljivost će takođe igrati sve veću ulogu u izboru potrošača.
  • Nedostatak osoblja ostaje kritično pitanje, jer se turistička preduzeća suočavaju sa nedostatkom radne snage kako bi se izborila sa velikom potražnjom.
  • Evolucija sukoba Hamas-Izrael može poremetiti putovanja na Bliskom istoku i uticati na sigurnost putnika. Neizvesnost koja proizilazi iz ruske agresije na Ukrajinu, kao i drugih rastućih geopolitičkih tenzija, nastavljaju da utiču na turitička kretanja.

Izvor: UNWTO / HORES

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...