Manje poznate znamenitosti Pariza koje ne treba zaobići

27. March 2019

Pariz je mnogo više od Ajfelove kule i Luvra. Ako zaobiđete dobro poznate atrakcije, otvaraju su mogućnosti za obilazak znamenitosti „grada svetlosti“ koje turisti nepravedno zapostavljaju. Ove skrivene dragulje, važne za istoriju Pariza lako je obići, jer se nalaze u centru grada, ali za razliku od dobro poznatih znamenitosti, oko njih nema gužve.

Privatna kuća-muzej bogatog kolekcionara umetničkih dela

Smešten u vili iz 19. veka „Musée Jacquemart-André“ je nekadašnja kuća Edouard André-a, kolekionara umetničkih dela, koji je putovao po celom svetu sa svojom suprugom Nélie Jacquemart, poznatom slikarom portreta, kako bi kupovao i sakupljao umetnička dela i nameštaj, a mnogi primerci te kolekcije i danas se nalaze u kući. Ovaj muzej je mini Versaj, stim što ga možete razgledati bez guranja sa mnoštvom turista.

Najstarija kuća u Parizu

Zgrada u ulici 51 rue de Montmorency u trećem okrugu, najstarija je kamena kuća u Parizu. Tabla postavljena na kući izgrađenoj 1407. godine, ukazuje da je tu živeo Nikolas Flamel, najpoznatiji alhemičar u gradu, a priča se da je upravo na tom mestu izvodio svoje eksperimente. Iako je kuća obnovljena 1900. godine, još uvek se na stubovima fasade mogu videti ugravirane molitve za mrtve. Danas se tu nalazi restoran „Auberge Nicolas Flamel“.
Foto: Wikimedia

Najmanja zgrada u Parizu


Široka samo 1 metar i visoka 5 metara, najmanja zgrada u Parizu nalazi se u ulici 39 Rue du Chateau d'Eau. Smeštena između dve zgrade u 10. okrugu, toliko je mala da je turisti i ne primećuju kao poseban objekat. Nekada se tu nalazila obućarska radnja sa malom sobom na spratu, a danas je to privatna kuća.

Neobična crkva

Remek delo napravljeno od metala, crkva „Notre dame du Travail“ nije ni nalik ostatku Pariza. Dizajn je osmislio francuski arhitekta Viktor Baltard, a karakterišu ga izložene metalne šipke u unutrašnjosti. Objekat je prvobitno izgrađen u 19. veku kao parohijska crkva za radnike železnice. Sa neoromaničkom fasadom i dvema osmougaonim kulama, obiluje mozaicima, metalnim šipkama, a uticaji „Art Nouveau“ stila daju mu eklektičan i nedovršen izgled.

Lični studio Yves Saint Laurent-a

Proslavljeni francuski modni dizajner Yves Saint Laurent dobio je svoj muzej u Parizu, u istoj zgradi u kojoj je bio njegov radni studio. Pored desetine skica, modnih odevnih komada i video snimaka, redak dragulj krije se na drugom spratu, gde se nalazi lični studio ovog dizajnera. Na policama su knjige o umetnosti, a na stolu trake za merenje, makaze i uzorci materijala. Čak su i njegove poznate naočare za sunce još uvek na stolu, gde ih je i ostavio, kao i rozen kvarc srce u kome je ugravirana reč “ljubav”.

Manje poznat Muzej parfema

U Parizu postoja dva muzeja posvećana parfemima: prvi je „Fragonard Musée du Parfum“ a drugi, manje poznat zove se „Le Grand Musée du Parfum“.  Ušuškan u palati iz 19. veka u dvorištu oivičenom živom ogradom, ovaj muzej istražuje istoriju parfema, od starog Egipta do poznatog „Coco Chanel’s No. 5“.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....