Lokalnim samoupravama u Vojvodini 28 miliona dinara za turističke projekte

23. October 2018
Lokalnim samoupravama u Vojvodini 28 miliona dinara za turističke projekte

Bespovratna sredstva namenjena razvoju turizma na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnom iznosu od 28 miliona dinara, dodeljena su konkursom Pokrajinskog sekretarijata za privredu za tekuću godinu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, uručio je 22. oktobra ugovore predstavnicima četrnaest lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine.

Kako je navedeno na sajtu Vlade Vojvodine, ovim konkursom Sekretarijat je sufinansirao strateške turističke projekte, izradu planske i projektne dokumentacije od značaja za unapređenje turističke ponude lokalne samouprave, kao i izradu i postavljanje turističke signalizacije. Pored toga, sufinansirano je i uređenje građevinskog zemljišta i izgradnja, odnosno unapređenje postojeće komunalne infrastrukture, kao i rekonstrukcija, izgradnja i opremanje turističke infrastrukture i objekata od posebnog značaja za funkcionisanje i razvoj turizma.

Sredstva su po konkursu bila namenjena i uređenju zemljišta za opštu rekreaciju, ali i razvoju banjsko-zdravstvenog turizma.

Potpredsednik Đoković je napomenuo da je uprkos skromnim sredstvima za ovaj konkurs, ipak izvučen maksimum u okviru mnogih obuhvaćenih oblasti.

- Prošlogodišnje subvencije za razvoj turističkih potencijala na nivou lokala su pokazale rezultat nakon analize, te težimo da kroz naše konkurse vodimo računa ne samo o turističkom potencijalu, već i da uvažimo potrebu za ujednačavanjem lokalnog razvoja. Svaka investicija u turizam, naročito u manifestacije, kongresni i konferencijski turizam, multiplicira se sedam do trinaest puta, prelivajući se u sve druge domene društva lokalne zajednice - rekao je Đoković, naglasivši da je predmetni konkurs od izuzetnog značaja, s obzirom da je jedan od tri strateška stuba razvoja politike Pokrajinske vlade upravo turizam.

Đoković je istakao da turizam, kao privredna grana, pokazuje značajnu dinamiku rasta, čak i do trinaest odsto na godišnjem nivou u Vojvodini.

- Vojvodina počinje da se oblikuje kao turistička regija, zahvaljujući Strategiji razvoja turizma, dok se pojavljuju i značajni investitori u domenu turizma. Projekat izgradnje wellness i spa centra u Vrdniku, te ulaganje u Palić, kao sledeću destinaciju, predstavljaće motor razvoja sveukupnog turizma. Navedeno će Vojvodinu zasigurno pozicionirati kao jednu od vodećih turističkih regija u kontinentalnom delu Evrope - rekao je Đoković.

On je dodao da je zajednički cilj u Pokrajinskoj vladi i da se poljoprivreda poveže sa turizmom, te da se upotpuni lanac, koji je deo svake turističke destinacije u smislu "od njive do trpeze“, a što donosi novu materijalnu vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...