Ljubljana ne očekuje povratak azijskih turista pre oktobra

13. March 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

U Ljubljani ovih dana gotovo nema turističkih grupa iz Azije, neke su otkazale čak i turističke aranžmane koji su planirani tek u oktobru. Otkazi se vrše i iz Italije.

Dok nadležne službe svakodnevno pregledaju nove slučajeve zaraženih koronavirusom, turistički radnici već su suočeni s brojenjem otkazanih rezervacija. Ako su početkom marta ljubljanski hoteli izgledali prilično optimistično, jer tada nije bilo drastičnih otkaza, situacija je sada nešto drugačija.

Prema ljubljanskom Zavodu za turizam, u prva dva meseca godine ljubljanske turističke informativne centre posetilo je 189 turista iz Kine, u poređenju sa 331 prošle godine.

- U skorijoj budućnosti očekujemo pad poseta iz zemalja zahvaćenih novim virusom - najavila je tada Nina Kosin iz Turizma Ljubljana.

I upravo se to događa, a turistički vodiči sve više zabrinuto upozoravaju, jer neke turističke grupe otkazuju i datume dogovorene za jesen.

- U januaru i početkom februara rezervacije su još uvek dolazile, a zatim samo otkazivanja - opisuje Janez Virant, turistički vodič i član Udruženja regionalnih turističkih vodiča Slovenije.

U svom poslu takođe radi sa azijskim turistima, najčešće vodećim grupama turista iz Tajvana. Putnički aranžmani obično se pregovaraju sa azijskim putničkim agencijama ili preko domaćih agencija. Grupe obično broje do trideset ljudi. Planiraju da provedu jednu ili dve noći u Sloveniji ili na Balkanu, po mogućnosti na Bledu ili Ljubljani, a takođe će angažovati lokalnog vodiča.

- Na primer, dogovorio sam aranžmane za četrnaest grupa s jednom od agencija. Svi su otkazani - kaže John Virant, napominjući kako to nisu samo kratkoročni otkazi. Neke grupe su otkazale ture dogovorene za april, maj, jun, kao i septembar i oktobar.

Situacija je za sada nešto manje dramatična kod turističkog vodiča Chinatsu Nakajime iz Japana, koji živi u Ljubljani dugi niz godina:

- Početkom marta imao sam neke grupe, ali tada su otkazivanja započela. Ali rezervacije koje imam za drugu polovinu godine ostaju. Videćemo kako će biti - rekao je Nakajime.

Procenjuje da bi Japanci voleli da putuju, ali pre svega su zabrinuti zbog situacije u Evropi.

Izvor: SEEbiz

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...