Ljajić: Srbija bi od turizma ove godine mogla da zaradi 1,4 milijarde evra

30. April 2018

Prema prognozama Ministarstva trgovine i turizma, Srbija bi do kraja godine od turizma mogla da zaradi 1,4 milijarde evra, što je za 200 miliona evra više nego prošle godine, a ministar Rasim Ljajić kaže da razlog ovako pozitivnog trenda leži i u tome što je Srbija bezbedna i još neotkrivena destinacija.

Ljajić za "Politiku" ističe i da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se nastavio pozitivan trend i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržistu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procenjuje na 25 do 30 odsto.

Kaže da samo u Beogradu ima samo 2.500 registrovanih ležajeva, što je nerealno budući da se zna koliki broj noćenja imamo samo u glavnom gradu.

- Zato ćemo menjati propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smeštaja kao i njihovu registraciju - najavljuje Ljajić.

Paralelno se radi i na projektu e-turist, koji podrazumeva elektronsku prijavu i odjavu turista koja će omogućiti da u svakom trenutku budu raspoloživi podaci o tome koliko je turista posetilo Srbiju, koje destinacije su obišli, i iz kojih su zemalja stigli, a ovaj projekat trebalo bi da bude završen tokom sledeće godine.

Rast u turizmu Ljajić objašnjava time da su posle terorističkih napada u svetu strani gosti počeli da biraju destinacije koje pružaju više stabilnosti i bezbedne su. Drugo, kako navodi, postoji trend turista u svetu posebno na velikim turističkim tržištima da idu i posećuju neotkrivene destinacije.

Kao treći razlog navodi to što smo olakšali njihov dolazak otvaranjem novih avio-linija i ukidanjem viza.

Ministar kaže i da se ozbiljnije ulaže u marketing i infrastrukturu.

Ljajić dodaje da ćemo ove godine imati i do sada najozbiljniju onlajn i televizijsku marketinšku kampanju u najuticajnijim svetskim medijima.

- Osim opšte kampanje koja će se voditi intenzivno na svim pojedinačnim tržištima koja su nam zanimljiva, uporedo će se promovisati posebne ponude u zavisnosti od toga sta turisti traže - kulturno nasleđe, aktivan odmor, banje, zabavu ili vikend posete velikim gradovima - napominje ministar.

Ljajić kaže da osim zemalja u regionu u naša prioritetna tržišta spadaju i zemlje EU, Kina, Iran, Japan, Koreja, Turska i Rusija, i prema tim zemljama će se voditi posebne kampanje za privlačenje gostiju.

Kaže i da je u prva dva meseca ove godine rast broja turista iz Kine veći za 254 odsto u odnosu na isti period prosle godine.

Navodi i da se pet turističkih destinacija ozbiljno izdvojilo do sada, a koje je prosle godine posetilo 70 odsto stranaca koji su obišli Srbiju.

- To su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja, ali se mora ponuditi više i zato će se raditi na razvoju novih destinacija. Jedna od njih su potencijali Dunava, gde će se graditi infrastruktura i pristani. Savršen potencijal je i Palić koji pokušavamo da revitalizujemo, Sokobanja može da postane druga banja u Srbiji po kvalitetu usluge - napominje ministar.

On je naveo i da su najbrojniji gosti iz Bugarske, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Grčke, Kine, Turske i Slovenije. Rusija je, kaže ministar, takođe prioritetno tržište na koje se ozbiljno računa. Za odmor u Srbiji od početka godine uz vaučere se prijavilo 45.954 građana sto je već vise od polovine broja predviđenog budžetom (80.000).

Izvor: Tanjug

Last comment

Halo Travel
Thursday , 03.05.2018. 08:06h
Recommendation:
0
+
0
-
Nije los rezultat ali turisticki potencijal koji ima Srbija uz veca ulaganja zarada od turizma bi mogla da se duplira.

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....