Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama

28. May 2024
Image by Pexels from Pixabay
Image by Pexels from Pixabay

Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju i ulogu promotera svoje matične zemlje. Kao ambasador francuske gastronomije, vina i stila života, Air France je poznat po tome što svi putnici ove avio-kompanije, bez obzira na klasu kojom lete, besplatno dobijaju šampanjac na dugolinijskim letovima. Osam miliona boca vina i milion boca šampanjca Air France godišnje posluži svojim putnicima, što na letu, što u svojim salonima na aerodromu Šarl de Gol.

Na visini od 10.000 metara receptori čula ukusa mogu da oslabe i za 30%, pa francuski avio-prevoznik sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi putnicima osigurao kvalitet i bogatstvo ukusa u oblacima. Na mestu glavnog somelijera Air France-a Paola Basa, najboljeg somelijera na svetu u 2013. godini, ovog meseca nasledio je Gzavje Tuza (Xavier Thuizat). U pitanju je somelijer koji je nosilac najvećih priznanja u Francuskoj (Meilleur Sommelier de France 2022, Meilleur Ouvrier de France 2023) i Mišelinove titule za somelijere (Michelin Guide's Grand Prix de la Sommellerie 2024). Gzavje Tuza će biti zadužen da sastavi listu vina, šampanjaca i žestokih pića pogodnih da se serviraju na letu. U tom cilju će zajedno sa timom Air France-a organizovati degustacije „na slepo” u najpoznatijim vinskim regijama Francuske, kao što su Šampanja, Bordo, Burgundija, dolina Rone, dolina Loare i Alzas.

Takođe, počev od 11. juna, Air France će svojim putnicima ponuditi i konsijerž usluge na aerodromu Šarl de Gol u Parizu, jednom od najprometnijih aerodroma u Evropi. U pitanju je usluga koja se dodatno naplaćuje, a namenjena je putnicima ekonomske, premijum ekonomske ili biznis klase, dok putnici prve klase većinu ovih pogodnosti imaju već uključenu u cenu karte.

Paket konsijerž usluga namenjenih putnicima koji na aerodrom dolaze radi poletanja uključuje privatni transfer iz Pariza do aerodroma, uslugu nošenja prtljanja, prioritetno čekiranje i kretanje kroz aerodrom, pratnju do laundža i do izlaza za ukrcavanje u avion. Putnike u dolasku konsijerž pak dočekuje na izlasku iz aviona, obezbeđuje im prioritetno kretanje kroz aerodrom, preuzima njihov prtljag i prati ih do vozila za privatni transfer. Putnike koji su u tranzitu konsijerž takođe dočekuje na izlazu iz aviona, prati ih do laundža i do novog izlaza za ukrcavanje u avion. Paketi konsijerž usluga ne uključuju pristup laundžu, a mogu se platiti novcem ili nagradnim miljama.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...
Tourism
Lufthanza privlači putnike besplatnom kafom
28. May 2024
Nemački nacionalni avio-prevoznik Lufthanza će još ovog leta na nekim linijama u...