Kur salon ponovo blista u Banji Koviljači

05. December 2018

Simbol Banje Koviljače, jedna od najlepših banjskih dvorana u Srbiji, ponovo blista starim sjajem. Kompletna rekonstrukcija ovog objekta je završena i trebalo bi zvanično da bude data na korišćenje Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Time je uz veliku podršku države konačno urađen jedan veliki posao i sačuvano vredno zdanje koje je bilo ozbiljno ugroženo, a Banja Koviljača, odnosno Loznica ponovo imaju jedan nesvakidašnji reprezentativni objekat.

- Radovi su završeni u planiranom roku i završena je dugoočekivana rekonstrukcija Kur salona. Od 1. decembra traje uređenje enterijera, unošenje nove opreme, nameštaja, kompletnog inventara, i kada javnost vidi kako izgleda unutrašnjost Kur salona verujem da će svi biti vrlo zadovoljni. Sav planirani posao je završen i samo čekamo datum zvaničnog otvaranja, a očekujemo da će to učiniti neko iz najvišeg državnog rukovodstva, pošto je država bila investitor. Kur salon je spreman da odmah primi goste, ali ćemo sačekati zvanično otvaranje - rekao je Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice Banja Koviljača.

Kur salon je bio ozbiljno zapušten i pretilo mu je samourušavanje. Onda su posle inicijative više udruženja meštana da se to spreči, a reagovali su i lokalna samouprava i nadležno ministarstvo. U martu 2016. Republička direkcija za imovinu dala je Kur salon na korišćenje Specijalnoj bolnici kao i još nekoliko objekata u banjskom parku, vile Bosna i Koviljača, upravnu zgradu HTP i stari deo blatnog kupatila. Specijalna bolnica je odmah sanirala krov i oluke čime je sprečeno dalje propadanje objekta, a radovi na obnavljanju poznate banjske dvorane, vredni 197,4 miliona dinara, bez PDV-a, počeli su 30. aprila ove godine. Kur salon je simbol Banje Koviljače i godinama je bio van upotrebe. Od 1989. je pod zaštitom kao spomenik kulture, a podigao ga je kralj Aleksandar Karađorđević 1932. godine i jedno je od najlepših zdanja u Srbiji.

Osim ovog veoma važnog posla, dr Jokić najavljuje i dalje radove. Počelo je saniranje nekadašnje upravne zgrade HTP, za koje je ova ustanova izdvojila šest miliona dinara. Prema njegovim rečima, najhitnije je da se uradi krov i postave oluci i to će biti završeno u roku od sto dana.

Prema rečima direktora Jokića, gornja, svečana sala Kur-salona nazvana je "Kralj Aleksandar", donja sala se zove "Kralj Petar", dva ovalna salona nose imena Kneginje Zorke i Kraljice Marije, dva okrugla salona Njegoša i Iva Andrića, dok je restoran okrenut ka Ulici maršala Tita nazvan Karađorđe.

Izvor: Lozničke novost

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....