Kuda putuju naši građani za doček, a ko dolazi u Srbiju

30. December 2019
Kuda putuju naši građani za doček, a ko dolazi u Srbiju

Veliki broj građana Srbije odlučuje da se da novogodišnje praznike provede u nekoj od evropskih prestonica, neretko na dalja putovanja, a pred kraj ove godine "planuli" su aranžmani za Italiju, naročito Toskanu ali i Rim, dok takođe veliko interesovanje vlada i za Pariz, Berlin, Barselonu…

Kako kažu u turističkim agencijama, najprodavaniji su aranzmani koji uključuju autobuski ili avionski prevoz u trajanju od oko pet dana.

U Turističkoj agenciji Viva Travel rekli su da su aranzmani za Italiju već rasprodati i da je najviše zainteresovanih bilo za Toskanu, ali i Milano i Rim. Takođe, rasprodati su aranžmani za novogodišnje praznike u Berlinu, Parizu.., a veliko interesovanje vladalo je za Atinu, Solun, Budimpeštu…

U toj agenciji kažu da se veliki broj ljubitelja putovanja "aktivira" tek u drugoj polovini meseca te da su im na raspolaganju i last minute ponude.

U turističkoj agenciji Argus tours kažu da su najtraženije i najviše prodavane u vreme praznika evropske destinacije, a najveće interesovanje ljubitelja putovanja vlada za Italiju, Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Grčku… Uglavom je reč o aranžmanu koji traje tri do četiri dana i podrazumeva autobuski prevoz. U ovoj agenciji Tanjugu su rekli da su svi aranzmani popunjeni i da nema last minut ponuda.

U agenciji Big Blue kažu da svake godine primećuju razliku u navikama u putovanjima pa tako naši građani odlaze na sve krajeve sveta- od banja i skijalista u Srbiji do dalekih destinacija poput Kube, Meksika, Indije, Šri Lanke, Tajlanda.

- Mahom smo sve destinacije rasprodali za ove praznike, a već 25. decembra krenuli su prvi polasci ka dalekim krajevima sveta, najpre ka Indiji i Nepalu - kažu u ovoj agenciji za Tanjug. Omiljeni aranzmani su za destinacije koje imaju čarter letove -Malta, Sarm el Sheik, Hurgada, Dubai, Sri lanka, Tajland, Kuba, Maldivi. Takođe aktuelni su i evropi gradovi i to uglavnom Barselona, Rim, Madrid, Pariz, Atina, Istanbul.

U agenciji Oktopod travel ističu da su njihovi klijenti pretežno zainteresovani za obilazak popularnih evropskih gradova kao što su Prag, Milano, Toskana, Beč koji se već godinama unazad smatra jednom od najlepše uređenih novogodišnjih destinacija, a izuzetno je popularan i Istanbul koji će posetiti nekoliko stotina putnika u organizaciji ove agencije.

A veliki broj stranih turista, pretežno iz regiona, provesće novogodišnju noć u Beogradu.

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović kaže da se tradicinalno kao i svake godine i ove veliki broj stranih turista odlučio da novu godinu dočeka u srpskoj prestonici.

- U Beogradu su kapaciteti maltene popunjeni, ali i na planinama na kojima, takođe, za njih ima dobrog sadržaja" - kaže Labović.

Najbrojniji su godinama unazad u Srbiji bili turisti iz regiona, naročito Slovenije, Hrvatske, BiH, Bugarske, Rumunije… Primetno je da je sve više turista iz Nemačke, Turske, Grčke, Kine za vreme novogodišnjih praznika poslednjih godina, kaže sagovornica Tanjuga.

Osim što su zaintersovani za gastronomiju i kulturno istorijske znamenitosti, često odluče i da vreme provedeno u Srbiji iskoriste i da se odmore i relaksiraju u nekom od spa- centara i banjama.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....