Kružna trka oko Kalemegdana

08. September 2017
Kružna trka oko Kalemegdana

Memorijal „Velika nagrada Beograda” biće održan na Kalemegdanu u subotu, 9. septembra, saopštio je „Beokom servis”.

U defileu oko Kalemegdana proći će oldtajmeri, motorcikli, nacionalna klasa – fiće i trkački automobili, a vozila iz svake kategorije voziće po pet krugova oko Kalemegdana.

Ovom trkom se obeležava 78 godina od legendarne trke održane 3. 9. 1939. godine. Početak trke zakazan je za 16 časova, a otvoriće je gradski menadžer Goran Vesić.

– Beograd ima mnogo tradicija, a jedna od lepih je trka „Formule 1” održana 3. septembra 1939. godine. To je jedina trka održana u vreme Drugog svetskog rata i jedina trka „Formule 1” održana na teritoriji Beograda – rekao je Vesić, i dodao da je toj trci prisustvovalo čak 75.000 ljudi, u vreme kada je Beograd imao 250.000 stanovnika.

Gradski menadžer je izrazio nadu i da će se u narednom periodu pronaći lokacija za Muzej automobila, na čemu grad uveliko radi sa republikom.

Osnivač Muzeja automobila Bratislav Petković naveo je da je rekord u auto-trkama dugo držala kraljica Marija Karađorđević, koja je bila prva žena reli vozač. Prosečna brzina 1939. godine bila je gotovo 150 kilometara na sat i tada se na pravcu pored Kule Nebojša vozilo više od 200 na sat, istakao je on i dodao da je to bilo zlatno doba automobilizma, kada su trke trajale po šest sati.

Za saobraćaj će zbog trke u periodu od 16 do 20 časova biti zatvorene Pariska ulica, Tadeuša Košćuška, deo Dušanove ulice, Bulevar vojvode Bojovića i Kneza Sime Markovića, navodi se u saopštenju.

Organizator trke je Grad Beograd, uz podršku Sportskog auto i karting saveza Srbije, Auto-moto saveza Srbije i Muzeja automobila.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...