Kružna biciklistička staza među krošnjama drveća

18. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U Belgiji su podignute dve kružne staze prečnika 100 metara oslonjene ne čelične stubove koji svojom bojom podsećaju na stabla.

Belgijske firme BuroLandschap i De Gregorio & Partners potpisuju projekat kružne biciklističke staze, čije ime samo govori da je primarna ideja bila uspostavljanje putanje koja će voditi kroz drveće i to na visini od deset metara iznad tla, kako bi biciklisti mogli da imaju poseban doživljaj tokom vožnje kroz krošnju drveća, piše Dezeen.

Staza Cycling Through The Trees deo je biciklističke mreže najjužnije belgijske regije Limburg.

Biciklistička staza širine tri metra ima ukupnu dužinu od gotovo 700 metara, a dostiže visinu od 10m.

Projekat naručen od strane turističke organizacije Visit Limburg bio je namenjen za lokaciju prirodnog rezervata Pijnven i predviđao je izgradnju strukture koju čine dve kružne staze prečnika 100 metara. Upavo je tako i izvedeno a rezultati su fantastični.

Biciklistička staza širine tri metra ima ukupnu dužinu od gotovo 700 metara i na svom početku blago se uzdiže kako bi dostigla visinu od 10 metara, da bi se pri kraju opet spustila na šumsko tlo.

Konstrukcija je izgrađena pomoću samo jedne dizalice koja je bila postavljena u središtu kruga.

Pejzažne arhitekte iz BuroLandschap i arhitekte iz De Gregorio & Partners dizajnirale su strukturu sa namerom da se ljudi što više povežu sa šumom, ali da ona pritom ima što manji uticaj na svoje okruženje. Imajući to na umu, konstrukcija je izgrađena pomoću samo jedne dizalice koja je bila postavljena u središtu kruga. Čelična konstrukcija je instalirana pomoću navojnih temelja, tako da beton nije uopšte korišćen.

Ništa se ne baca


Nažalost nekoliko stabala je tokom izgradnje moralo biti posečeno, ali su ona korišćenja za izgradnju odmorišta u neposrednoj blizini biciklističke staze.

„Najbitnija stvar za nas je bila da izgradnja strukture ima najmanji mogući uticaj na životnu sredinu i lokalnu osetljivu prirodu. To je bila naša polazna tačka! Drveće je naravno veoma važno. Uostalom, biciklizam kroz drveće više ne bi imao smisla ako bi drveće bilo oštećeno ili uništeno nakon izgradnje konstrukcije. Svakako to nije bila jednostavna zamisao za izvesti za nešto što ima konstrukciju prečnika veću od 100 metara i visinu od 10 metara.“, rekao je osnivač BuroLandschap, Pieter Daenen.

Vožnja među krošnjama

Kako arhitekte ističu jedna od verovatno najlepših stvari strukture, pored njenog okruženja, jeste njen okrugli, spiralni oblik, koji omogućava kružnu vožnju biciklom kombinovanu sa visinskim biciklizmom. Oni pretpostavljaju da ovakav sistem čini da se posetioci opet osećaju kao deca, jer neretko vide bicikliste da se voze stazom po nekoliko puta uzastopno.

Vožnja od oko 700 metara sa naizmeničnom promenom nagiba terena pogodna je i za one koji nisu fizički dovoljno spremni, pa i za starije ljude, kao i one oštećenog zdravlja.

Stubovi su od čelika pa se njihova smeđe-narandžasta boja lepo uklapa sa okolnim borovim stablima.

Paluba staze kao i noseći elementi napravljeni su od čelika, koji je promenio boju pod uticajem vremenskih uslova, te se njegova smeđe-narandžasta boja lepo uklapa sa okolnim borovim stablima.

„Braon je boja zemlje i posle zelene ovo je najzastupljenija boja u prirodi. Braon se uvek dobro uklapa u okruženje. Naši stubovi su zato poput stabala drveća i morate se približiti kako biste videli građevinu u njenom okruženju. Sa udaljenosti od 100 metara jedva da možete da vidite konstrukciju.“, objasnio je Pieter Daenen.

Magnet za rekreativce


Bosland je najveća kontinuirana šuma u Flandriji, koju još uvek poznaje mali broj ljudi. Ipak, izgradnja biciklističke staze je privukla veliku pažnju te se arhitekte ali i turistička organizacija Visit Limburg nadaju da će lokacija postati sve popularnija, te da će se na ovaj način i doprineti lokalnoj ekonomiji, zahvaljujući šumi.


Izvor: Gradnja

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. October 2023
 Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza...
Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...