Krsna slava i Beo Zoo vrt na poštanskim markama Srbije

20. December 2017

Na inicijativu Turističke organizacije Srbije, JP „Pošta Srbije” je prihvatila predlog da Krsnu Slavu i Beo ZOO Vrt uvrste u Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica.

U cilju promocije turizma Srbije, njenih destinacija i svih specifičnosti pojedinih mesta, TOS već nekoliko godina predlaže različite motive za prigodne poštanske marke.

Porodična slava uvrštena je na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva UNESKO-a 2014. godine i  predstavlja prvi upis kulturnih dobara iz Srbije na ovu listu. Za srpski narod slava pre svega predstavlja simbol zajedništva. Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.

Zoološki vrt grada Beograda je jedan od simbola Beograda, postoji već 83 godine, a 2014. je bio dobitnik vrlo prestižnog priznanja Superbrend Serbia  2015-2016. 

Prigodne poštanske marke se izdaju za posebne prilike tako da slikom ili motivom obeleže neki značajan jubilej, događaj ili datum iz nacionalne ili svetske istorije, iz sporta, kulture, nauke i slično, kao i da prikažu motive iz prirode.

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno je jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Ona je i upečatljiv kulturni, pa i umetnički fenomen. Ona ima značajnu ulogu promocije vrednosti ideja, nasleđa, specifičnosti jednog društva, te se njeni motivi biraju s posebnom pažnjom.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...