Krabi - najlepša provincija Tajlanda

13. March 2018
Krabi - najlepša provincija Tajlanda
Krabi - najlepša provincija Tajlanda
Krabi - najlepša provincija Tajlanda
Krabi - najlepša provincija Tajlanda
Krabi - najlepša provincija Tajlanda

Provincija Krabi spada među najpoznatije turističke destinacije na Tajlandu. Jedan od razloga da se poseti Krabi je spoj netaknute prirode, tropskih šuma i belih peščanih plaža.

Sam grad Krabi, koji nosi ime po istoimenoj provinciji, razvijen je i živi od industrije i turizma. Pogodno je mesto za šoping, ali i za noćni život. Iako se radi o poluostrvu, do njega se najčešće stiže preko mora.

Provincija se nalazi na zapadnoj obali Tajlanda, na Andamanskom moru koje je deo Indijskog okeana. Sa neverovatno lepih plaža, od kojih su najčuvenije Ao Nang i Railay, pruža se pogled na mnogobrojna ostrva.

Phi Phi ostrva su najpoznatija, i važe za “zvezdu” Tajlanda, jer su se našla u brojnim filmovima. Na ostrvu Phi Phi Ley je 1999. godine sniman film “Plaža” u kom je glumio Leonardo Di Kaprio, na neverovatno lepoj plaži Maya Bay. Ostrvo Phi Phi Don je najveće i jedino naseljeno. Phi Phi ostrva su pravo mesto za avanturiste, jer nude dobar provod i brojne aktivnosti poput ronjenja, snorkinga, skakanja sa litice…

Koh Lanta je veoma egzotična oblast zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji, netaknutim plažama i predivnom vremenu. Ona obuhvata 52 ostrva u najjužnijoj regiji provincije Krabi, a najveće i najpoznatije je Koh Lanta Yai.

Koh Lanta je ostrvo za ronjenje i nalazi se u top deset svetskih destinacija za ljubitelje ronjenja. Stari grad je  mesto gde se živi autentično kao i pre nekoliko stotina godina. Ovde je zanimljivo videti  plantaže kokosovih palmi, kao i ribare kako vade svoje mreže iz mora danas, isto kao i vekovima pre.
 
Na južnoj strani ostrva nalazi se nacionalni park Mu Ko, koji je ujedno dom nomadima, tj. morskim ciganima. Krabi, iako nije veliko područje, ima brojne znamenitosti koje vredi posetiti.

Nacionalni park Thung Teao Forest Krabi je poznat po područjima izuzetne prirodne lepote. Šuma sa bujnom vegetacijom i sa takozvanim "večnim drvećem" koje se proteže do neba, neuobičajenim šumskim stvorenjima i podnožjem krečnjaka. Ovaj park prirode poseduje bogati biodiverzitet, i mogu se videti  retke biljne i životinjske vrste, od kojih se neke smatraju iščezlim.

U ​​Nacionalnom parku Thung Teao, najpoznatije je kristalno jezero - Emerald Pool. Smaragdnu boju jezeru daje kombinacija minerala i peščanog dna.

Voda se dopunjava prirodnim vodotocima (Hot Springs) koji dolaze iz slatkovodnih izvora na brdu krečnjaka. Možete sedeti na oblom kamenu, dok vas masira topla voda iz potoka, koja je lekovita. Postoji staza duga 1,4 km koja prolazi kroz šume i vodi do neverovatnih slatkovodnih bazena, koje većina turista ne vidi, jer ide kraćom stazom. Bićete očarani ovim prizorima, i divnim bojama!

Tigrova pećina (Wat Tham Sua) je hram koji se nalazi u blizini Krabija, i jedno je od najvećih prirodnih čuda Tajlanda. Smešten je u prirodnim pećinama u džungli, a u njemu borave monasi. Prava atrakcija je otisak Bude. Da bi se došlo do hrama, potrebno je penjanjem napraviti 1.272 koraka.

Planine Khao Khanab Nam su jedna od najvećih znamenitosti Krabija. Između dve krečnjačke litice koje stoje uspravno protiče reka, stvarajući veličanstven prizor. Jedna od atrakcija ovih planina je pećina sa zbirkom stalagmita i stalaktita.

Okamenjeno groblje ljuštura Susan Hoi pravi je fenomen. Nalazi se na 17 kilometara od centra grada Krabija. Proteže se na 200 metara duž Ban Laem Pho, a staro je između 25-40 miliona godina. Nastalo je kada je krečnjak pokrio fosilizovane školjke, puževe, i druga morska stvorenja.

Krabi zaista ima mnogo toga da ponudi - znamenitosti, prelepe plaže, brojna egzotična ostrva obrasla bujnom vegetacijom, preukusnu tajlandsku kuhinju, i sve to uz ljubaznost i osmeh meštana. Krabi je zaista destinacija iz snova i mnogo je razloga da vam bude u planu za naredno putovanje!

Našim čitaocima približavamo Tajland zahvaljujući agenciji Sabai Travel koja turiste iz Srbije vodi na ovakva egzotična i avanturistička putovanja, gde sve navedene atrakcije mogu posetiti u pratnji vodiča koji živi na samoj destinaciji i baš u gradu Krabi već punih 6 godina!

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....