Kovinska Šljunkara postaje sportsko-rekreativni centar

04. June 2019
Kovinska Šljunkara postaje sportsko-rekreativni centar

Izgradnja zatvorenog bazena, sportskih terena, bungalova i auto-kampa, postavljanje mobilijara za decu i rekreaciju i uređenje plaže na veštačkom jezeru samo su deo planova lokalne samouprave za razvoj popularne Šljunkare, napominju u Opštini Kovin, u kojoj je godinama unazad turizam jasno naznačen kao prioritet.

„Sportsko-rekreativni centar Šljunkara”, na površini od preko pet hektara, inače omiljenog izletišta Kovinaca, ali i gostiju iz obližnjeg Smedereva, Pančeva i okolnih manjih mesta, trebalo bi da se razvije u moderni turistički i sportski kompleks. Biće kompletno uređeno i priobalje, plaža na jezeru. Izgradnja kompleksa biće, kako su „Politici” rekli iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, izvedena fazno.

Prva, koja je već započeta, koštaće 77 miliona, dok je vrednost čitavog projekta više od pola milijarde dinara. Na platou iznad veštačkog jezera nastalog 1973. godine eksploatacijom šljunka, niče zatvoreni poluolimpijski bazen dimenzija 33 puta 20, sa pratećim sadržajima.

Ovaj moderan savremeno opremljen objekat će, prema planovima, osim rekreativcima, biti na usluzi i vaterpolistima za pripreme i odigravanje utakmica. Ispred, s pogledom na jezero, protezaće se terasa, koja će leti biti sastavni deo obale, uz galerijski deo sa ugostiteljskim sadržajima, dok će u okruženju biti tereni za nekoliko sportova.

Plaža veštačkog jezera, koja se nalazi uz bazen, neće menjati gabarite, ali će joj biti dodati tuševi, mobilijar, kabine za presvlačenje i česme, a obala uokvirena trim-stazom. Osim sa zadatkom da pruži dobre uslove za rekreaciju, ona će povezati parking sa 40 običnih mesta i osam mesta za osobe sa invaliditetom i saobraćajne površine sa zatvorenim bazenom, a kroz pasaže i obalu jezera.

Delovi plaže biće dodatno preuređeni nasipanjem sitnog šljunka i peskom, a namera je da, uz sve mere bezbednosti, budu upotpunjeni spravama za zabavu na vodi, uz posebno naznačen prostor rezervisan za najmlađe.

Kovinska Šljunkara ima i Malo jezero, koje je u planovima viđeno za vodene sportove. U novoj organizaciji prostora, sa istočne strane, ono će dobiti montažnu tribinu sa 150 mesta, sanitarni blok sa prostorom za opremu i izdvojeni deo za roštilj. Na raspolaganju će gostima biti i montažni objekti – bungalovi i prostor za kamp-kućice, sa pratećim standardnim sadržajima.

Minule godine trajale su pripremne aktivnosti za ovaj zamašan zahvat i, prema informacijama iz kancelarije pri Odeljenju za privredu Opštinske uprave Kovin, dosta toga je urađeno na samoj Šljunkari – asfaltirano je 800 metara pristupnog puta, uređeni postojeći sportski tereni i postavljeni rekviziti za decu.

Ukupna vrednost izvedenih radova je šest miliona, od čega je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa 4,7 miliona dinara sufinansirao ovo investiciono održavanje. Prostor je kompletno preuređen, a već su izgrađena dva terena – za košarku i odbojku.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...