Korona uzrok velike štete u lovnom turizmu

10. September 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iako je sezona lova na divlju svinju počela 1. septembra, za lovce ni tokom leta nije bilo predaha.

Lovačka udruženja brinula su o zasadima pšenice, a potom kukuruza, kontrolisala paljenje strnjika, edukovala članstvo i prepremala hranilišta i lovišta za jesen. Predsednik Lovačkog saveza  jugoistočne Srbije, Zoran Aleksić, ističe da je korona i u ovoj oblasti napravila veliku štetu, pre svega zbog obustavljanja lovnog turizma.

Za 12 do 13.000 lovaca iz 36 udruženja, okupljenih u Savez jugoistočne Srbije, protekli šestomesečni period nije bio lak, jer je korona i u ovoj oblasti napravila ogromne štete. Srbija od lovne privrede i lovnog turizma, ostvaruje značajne prihode i, koliko god tretirana neozbiljno, ova grana je itekako profitabilna, što je najslikovitije pokazala covid kriza:

    „Zbog korone, ove godine nema Italijana, Španaca, Grka i ostalih turista, koji ovde ne dodju samo da love, već i na obuke pasa, odmor i rekreaciju. Ostali smo bez značajnih prihoda, jer se lovačka udruženja finansiraju isključivo iz članarina, sopstvenih sredstava i od  komercijalnog lova. Nismo tražili pomoć ni od koga, ali želimo da se zna da su lovci zaštitnici prirode, čuvari divljih životinja, ekološki volonteri i da će, i u najtežim uslovima, nastaviti sa pomenutim  aktivnostima, kaže predsednik Saveza lovačkih udruženja jugoistočne Srbije, Zoran Aleksić.

Za razvoj lovnog turizma, ovaj deo zemlje ima odlične potencijale. Lovačka udruženja jedan deo programskih aktivnosti poslednjih godina usmeravaju u tom pravcu, ali i država mora da uradi svoje, ističe Aleksić:

    „Naravno, Vojvodina i ovde prednjači, pa I centralna Srbija. Mi na jugu pomalo kaskamo, ali se trudimo i mnogo radimo na razvoju lovnog turizma. Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede, mora da inicira, a država da donese bolje i preciznije zakone i zaključi medjunarodne sporazume u oblasti lovne privrede. Oni su nam neophodni da bismo mogli da izvozimo meso i trofeje i od turizma ubiremo znatno više novca nego sada. Dobro nam je krenulo, ali nas je covid kriza zaustavila.Verujem, ipak, da postoji rešenost da se  u razvoj lovnog turizma ulažu značajnija sredstva.

U pozno leto, lovci, koji su aktivni čitave godine, a poslednjih meseci na zaštiti zasada pšenice i kukuruza, kreću u lov na divlje svinje.

    „To je grupni lov na divlju svinju, koji je i najznačajniji u našem kalendaru.Takodje, u devetom mesecu se, što komercijalno , što u okviru plana i programa lovačkih udruženja, love srndać i srna. Polovinom avgusta je počeo, ali je u septembru najintenzivniji lov na jelena, u sezoni njegovog parenja.

Srbija se, kao i sve druge države bori sa predatorima,  a u našem slučaju to su vukovi, lisice i šakali i na njih je lov otvoren tokom čitave godine. Aleksić kaže da je na ove prostore, odnedavno, sa Karpata, počela najezda šakala, koji ume da napravi mnogo više štete nego vuk i lisica. Pored režima slobodnog odstrela predatora, lovačka udruženja tokom godine organizuju takozvane ‘’hajke’’, na kojima učestvuje od 500-600 lovaca, sa ciljem da se njihov broj drži  u dozvoljenim granicama.

Tokom leta, lovačka udruženja organizuju polaganje stručnih ispita i edukacije članstva, ove godine sa posebnim osvrtom na afričku kugu. Na teritoriji Jablaničkog okruga registrovano je 12  udruženja lovaca, a osim u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Bojniku, Medvedji i Crnoj Travi, aktivna su i vlo dobro organizovana  udruženja u Bošnjacu, Pečenjevcu , Manojlovcu,Vučju,Babičkom i Grdelici.


Izvor: Dnevnik juga

Comments (0)

Connected news

Tourism
VEST DANA: MOKRA GORA NA VRHU SVETA!
02. December 2021
Danas je na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih...
Tourism
U fokusu turista dve srpske banje
02. December 2021
U odnosu na oktobar prošle godine, ove godine je zabeležen veći broj turista i broj...
Tourism
Kragujevac domaćin 12. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma
26. November 2021
  U organizaciji Šumadije sajma i Gradske turističke organizacije Kragujevca pod...
Tourism
Na Beogradskoj tvrđavi ponovo kuca sat na Sahat kuli
26. November 2021
Kao posledica udara groma krajem maja 2021. godine, sat na Sahat kuli Beogradske tvrđave...