Kopaonik dobija još jednu gondolu

13. January 2023
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Opština Brus oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju kombonovane gondole Mali Karaman u ski centru Kopaonik.

Prema projektu koji je je uradio beogradski Bauprojekt, a čiji je investitor JP Skijališta Srbije, planirana gondola gradiće se na površini od 29,69 ha, na teritoriji katastarskih opština Kopaonik i Brzeće.

Planirana lokacija kombinovane gondole - žičare Mali Karaman nalazi se na trasi postojećeg ski lifta Mali Karaman na relaciji Mali Karaman-Suvo Rudište (Mali Karaman-Vojni dom) i novi objekat predstavlja zamenu postojećeg ski lifta po istoj trasi.

Kombinovana žičara sa maksimalnom brzinom od 5 metara u sekundi predstavljaće mešoviti odvojivi lift za 6 putnika na sedištima i 10 putnika na gondoli, a imaće imaće ukupno 63 vozila – 48 sedišta i 15 gondola.

Maksimalna planirana dužina trase žičare je 1.310 metara.

U planu je da kabine gondole budu izrađene od materijala koji ne stvaraju efekat
ogledala, odnosno da stakleni delovi budu mat površine ili oslikani.

Polazna stanica je Vojni dom, a krajnja Mali Karaman. Vreme putovanja biće 4,14 minuta.

Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja objekta kao prateći sadržaji polazne stanice kombinovane žičare – prizemna kućica za operatere sa platoom za ukrcavanje i iskrcavanje putnika u kabine i platoom za ukcavanje skijaša na sedišta žičare, zatim, komercijalno-poslovni objekat sa garažom za smeštaj kabina i sedišta, prostorom za prodaju ski karata,ski restoranom, javnim toaletom, ski servisom i poslovnim delom.

Izlazna stanica takođe će imati kućicu za operatere sa platoom za iskrcavanje i ukrcavanje.

Javna prezentacija traje do 27. januara.

Podsetimo, tender za izradu generalnih projekata za nove razvojne projekte u Ski centru Kopaonik, među kojima je i kombinovana žičara Mali Karaman, Skijališta Srbije raspisala su maju 2021. godine.

Kako je bilo navedeno u tenderskoj dokumentaciji, kombinovana gondola ima za cilj nastavak povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Karaman koristeći gondolu Brzeće-Mali Karaman otvorenu početkom 2021. godine, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Suvo Rudište.

Zadatak nove gondole je da reši brzo i lako izvlačenje sa dosada opterećene četvorosedne žičare Mali Karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizrađenoj gondoli u povratku kući. Instalaciju predvideti kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...