Kopaonik dobija još jednu gondolu

13. January 2023
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Opština Brus oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju kombonovane gondole Mali Karaman u ski centru Kopaonik.

Prema projektu koji je je uradio beogradski Bauprojekt, a čiji je investitor JP Skijališta Srbije, planirana gondola gradiće se na površini od 29,69 ha, na teritoriji katastarskih opština Kopaonik i Brzeće.

Planirana lokacija kombinovane gondole - žičare Mali Karaman nalazi se na trasi postojećeg ski lifta Mali Karaman na relaciji Mali Karaman-Suvo Rudište (Mali Karaman-Vojni dom) i novi objekat predstavlja zamenu postojećeg ski lifta po istoj trasi.

Kombinovana žičara sa maksimalnom brzinom od 5 metara u sekundi predstavljaće mešoviti odvojivi lift za 6 putnika na sedištima i 10 putnika na gondoli, a imaće imaće ukupno 63 vozila – 48 sedišta i 15 gondola.

Maksimalna planirana dužina trase žičare je 1.310 metara.

U planu je da kabine gondole budu izrađene od materijala koji ne stvaraju efekat
ogledala, odnosno da stakleni delovi budu mat površine ili oslikani.

Polazna stanica je Vojni dom, a krajnja Mali Karaman. Vreme putovanja biće 4,14 minuta.

Idejnim rešenjem predviđena je izgradnja objekta kao prateći sadržaji polazne stanice kombinovane žičare – prizemna kućica za operatere sa platoom za ukrcavanje i iskrcavanje putnika u kabine i platoom za ukcavanje skijaša na sedišta žičare, zatim, komercijalno-poslovni objekat sa garažom za smeštaj kabina i sedišta, prostorom za prodaju ski karata,ski restoranom, javnim toaletom, ski servisom i poslovnim delom.

Izlazna stanica takođe će imati kućicu za operatere sa platoom za iskrcavanje i ukrcavanje.

Javna prezentacija traje do 27. januara.

Podsetimo, tender za izradu generalnih projekata za nove razvojne projekte u Ski centru Kopaonik, među kojima je i kombinovana žičara Mali Karaman, Skijališta Srbije raspisala su maju 2021. godine.

Kako je bilo navedeno u tenderskoj dokumentaciji, kombinovana gondola ima za cilj nastavak povezivanja korisnika skijališta koji dolaze iz pravca Brzeća do vrha Mali Karaman koristeći gondolu Brzeće-Mali Karaman otvorenu početkom 2021. godine, a kojima je potrebno omogućiti da lako dođu i do samog centra Suvo Rudište.

Zadatak nove gondole je da reši brzo i lako izvlačenje sa dosada opterećene četvorosedne žičare Mali Karaman, posebno u delu dana kada se korisnici skijališta vraćaju ka novoizrađenoj gondoli u povratku kući. Instalaciju predvideti kombinovanog karaktera, sa kombinacijom 3 korpe i jednom kabinom.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...