Konzulat Srbije otvoren u Antaliji

20. August 2018
Konzulat Srbije otvoren u Antaliji

U Antaliji je u nedelju, 19. avgusta, otvoren Konzulat Srbije, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom održao zajedničku konferenciju za novinare.

Dačić je poželeo mnogo sreće počasnom konzulu Fikretu Ozturku u radu i zahvalio na prihvatanju odgovorne dužnosti. Dačić je uveren kako će Ozturk i njegova porodica doprineti uspostavljanju tešnjih veza i saradnje dve zemlje.

Ukazao je kako je u Srbiji prošle godine zabeleženo gotovo 100.000 turista iz Turske, ali i na brojne turiste iz Srbije u Turskoj.

- Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju - dodao je Dačić.

Dačić je ukazao na trud da saradnja obuhvati sve oblasti, od politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako su veze sa Srbijom odlične, te da je sa kolegom iz Srbije razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Ukazao je na to kako prijateljstvom lidera dve zemlje i radom vlada dolazi do konstantnog napretka u ekonomskim odnosima i da je obim bilateralne trgovine dosegao gotovo milijardu dolara. Cilj su, ističe Čavušoglu, tri milijarde dolara u prvoj etapi.

Podsetio je na brojne turske preduzetnike koji sve više ulažu u Srbiju, kao i na broj turista iz Turske, koji posećuju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju. Podsetio je na postignuti dogovor kada je reč o projektu autoputa Beograd-Srbija i podršku Turske.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...