Kompanije iz sektora turizma na online bilateralnim susretima

04. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Više od 300 predstavnika kompanija iz prehrambene, metalske, građevinske industrije, IKT i sektora turizma iz 25 zemalja učestvovalo je na onlajn bilateralnim susretima CONNECTO 2020.

Susrete su u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN) organizovali Privredna komora Srbije i Institut Mihajlo Pupin u saradnji sa partnerima iz regiona.

Na virtuelnim sastancima od 28. do 30. jula učestvovale su čak 82 kompanije iz Srbije, a učesnici imaju veoma pozitivna iskustva nakon razgovora sa potencijalnim poslovnim partnerima, saopštila je PKS.

Skup je organizovan u saradnji sa kolegama EEN mreže iz Bosne i Hercegovine i regiona, a tokom tri dana, kaže se u saopštenju, sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način putem platforme identifikuju poslovne partnere, klijente, dobavljače i zakažu onlajn sastanke.

- Važnost ovakvog načina povezivanja igra ključnu ulogu u vreme pandemije Kovid -19 i problema sa kojima se suočavaju kompanije i privreda u celini. Većina poslovnih skupova se organizuje onlajn što predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike, a cilj nam je da podržimo firme da ostanu u kontaktu sa poslovnim partnerima i da nađu nove - izjavila je Katarina Momčilović Matić, iz Privredne komore Srbije.

Vlasnik i direktor preduzeća "Znam Ko", Milun Stanojević, koje se bavi izvozom i uvozom delova za auto industriju i poljomehanizaciju, ističe da se njegova firma delimično uskladila sa novom realnošću, kao i da predstoje tehnička prilagođavanja i edukacija za ovu vrstu komunikacije u budućnosti.

Ističe da je PKS efikasno reagovala i omogućila kompaniji da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci, kaže se u saopštenju.

- Od marta ove godine kada je počela intenzivnija upotreba novih tehnologija i digitalnih alata definitivno smo sagledali da je to perspektiva i imperativ u poslu. Onlajn susreti pomažu u pronalaženju novih partnera u novoj relanosti - istakao je Stanojević.

Sada je, po njegovim rečima, fokus na onlajn poslovnim aranžmanima sa partnerima kao ranije na poslovnim forumuma i drugim skupovima.

Ivana Čukanović, vlasnica kompanije "Zlatni čajevi" ima iskustva sa onlajn sastancima koji, kako ističe, mogu dosta da pomognu u traženju novih poslovnih partnera.

- Naročito je lako komunicirati sa inostranim poslovnim partnerima koji su navikli na sažete i konkretne razgovore. Smatram da bi bilo veoma korisno da se ovakvi sastanci organizuju po delatnostima na primer proizvodnja hrane-distributer-veleprodaja - maloprodaja - špedicija - ugostitelji. To su povezane delatnosti koje se mogu direktno povezati - ocenila je Čukanović.

Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju svoje poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć.

U prethodnih 12 godina preko 17.000 domaćih preduzeća je koristilo usluge ove mreže, a najveća zainteresovanost je bila za različite treninge, savetodavne usluge, kao i učešće u bilateralnim susretima i kompanijskim misijama.

Usluge EEN u Srbiji sprovodi Konzorcijum čiji je koordinator PKS, a partneri su Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut Mihajlo Pupin, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...