Komercijalni letovi sa Aerodroma Ponikve tek posle 2025?

28. January 2020
Komercijalni letovi sa Aerodroma Ponikve tek posle 2025?

Užičani, ali i cela zapadna Srbija, već dugo godina se nadaju otvaranju aerodroma Ponikve, čiji početak komercijalnog rada vide kao šansu za razvoj ne samo turizma, već i celokupne privrede ovog kraja.

Prvi korak ka ulaganju u njegovu obnovu vide u nedavno potpisanom ugovoru o prenosu vlasništva sa Grada Užica na državu, koje je obavljeno 10. januara ove godine. Kako je tada najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Aerodrom Ponikve biće uloženo 20 miliona evra.

Iz Ministarstva za eKapiju kažu da je prvi korak kada su Ponikve u pitanju pripajanje JP Aerodrom Ponikve preduzeću Aerodromi Srbije kao budućem operateru, što je za očekivati da se realizuje do kraja 2020. Kao razlog za tu odluku, ističu to što aerodromi kapaciteta do milion putnika na godišnjem nivou nisu komercijalno održivi kada su operativni troškovi u pitanju, a pogotovo ne kada je reč o kapitalnim ulaganjima.

Aerodromi Srbije će po preuzimanju najpre raditi na podizanju nivoa bezbednosti, kao i obezbeđivanju potrebnih elemanata za unapređenje prihvata aviona u noćnim satima, kao i u uslovima smanjene vidljivosti.

- Ovo se prvenstveno odnosi na izradu ograde oko kompleksa aerodroma, svetlosnog obeležavanja piste, staze za voženje aviona i platforme. Vrednost ovih radova je oko 5 miliona evra i očekuje se početak radova u drugoj polovini 2021. godine, a završetak zaključno sa 2025. Posle toga, u skladu sa raspoloživim finansijama i potrebama saobraćaja, radiće se na daljem razminiranju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini od 3.000 m. Ukupno ulaganje za kompletno uređenje kompleksa aerodroma Ponikve će iznositi oko 20 miliona evra – rečeno je eKapiji iz resornog ministarstva. Osim navedenih ulaganja, neophodno je izgraditi i puteve za pristup aerodromu, od Užica i od Kremana.

Ponikve danas

Ponikve danas opslužuje generalnu avijaciju i obezbeđen je prihvat putnika malih aviona sa do 10 sedišta. U pitanju su sportski i poslovni avioni tipa Cessna 172, 500, Sila 350, 450, i slični. Letenje je, prema važećoj dozvoli, moguće samo danju. Pre 4 godine, ova, vazdušna luka, je dobila i novi putnički terminal.

Prema podacima Aerodroma Ponikve u prošloj godini aerodrom je imao 399 operacija generalne avijacije, od čega 71 u međunarodnom saobraćaju, Aerodrom može na zahtev prihvatiti putnike iz inostranstva, uz prethodnu najavu graničnoj policiji i Upravi carine. Ne postoji stalni granični prelaz, ali je moguće organizovati privremeni granični prelaz - na zahtev. Na aerodromu je doskora bio baziran i poslovni avion Emira Kusturice.

Potencijal za turizam

Značaju Aerodroma Ponikve doprinosi njegova dobra pozicioniranost, jer se nalazi u blizini velikih turističkih centara - Zlatibora, Tare, Mokre Gore - kao i blizu grada Užica.

- Na osnovu statističkih podataka, postoji interesovanje stranih turista za Zlatibor, kao i generalno za Zapadnu Srbiju, što jasno govori da bi se postojanjem aerodroma taj broj svakako povećao – rečeno je iz Turističke organizacije Zlatibor (TOZ).

Inače, Zapadnu Srbiju karakteriše trend rasta turističkih poseta. Tokom 2019. je zabeležen rast broja turista i ostvarenih noćenja za 30% u odnosu na prethodnu godinu. Procene TOZ-a su da ova destinacija godišnje privuče oko 340.000 gostiju koji ostvare više od million noćenja.

Kako je eKapija nedavno pisala, najavljena su i ulaganja u aerodrom Čenej, kao i mogućnost otvaranja aerodroma na Srebrnom jezeru u opštini Veliko Gradište, pa se postavlja pitanja da li postoji realna potreba za ovim investicijama, imajući u vidu da se u Beogradu, Nišu i od skora u Kraljevu, odvija redovan putnički saobraćaj.

Na pitanje eKapije da li će blizina ovih aerodroma stvoriti međusobne konkurente – iz Ministarstva kažu da će Aerodromi Srbije kao operater ovih aerodroma omogućiti racionalno i komplementarno korišćenje, gde će se razvijati prednosti lokacije i u skladu sa time, prirodna konkurentnost.

- Opslužno područje Aerodroma Ponikve ide i izvan granica Srbije. Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak, već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na značajno dužem vremenskom horizontu. Investicionim planom Srbija 2025. planira se gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će ovom aerodromu otvoriti potpuno novu perspektivu. Pomenuti aerodromi Novi Sad-Čenej i Srebrno Jezero kod Velikog Gradišta su potrebni već sada – naglašavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, Aerodrom Novi Sad će biti jedini međunarodni na teritoriji AP Vojvodine, a Aerodrom Srebrno Jezero prvi turistički i jedini međunarodni u regiji Istočne Srbije, koja ima veliku dijasporu. Oba ova aerodroma, kako kažu, imaju velika opslužna područja.

- Ova dva aerodroma će biti fazno razvijana, i to u prvoj fazi za opslugu aviona do 100 sedišta. Kasnije će ići produžavanje piste za veće vazduhoplove - ističu u Ministarstvu.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...