Koloseum ponovo dobija pokretni pod i pozornicu

21. January 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Čuvenoj rimskoj građevini vratiće se stari sjaj, ali će turistima i dalje biti omogućeno da zavire u istoriju Koloseuma.

Koloseumu u italijanskom prestonici uskoro sledi veliko renoviranje, a jedna od glavnih inovacija biće zapravo nešto što je ova građevina imala još u antičko vreme. Naime, u starom Rimu hiljade ljudi su se okupljali u ovoj areni kako bi gledali zatočene gladijatore i robove kako se do smrti bore s divljim životinjama. Ovi borci i zarobljene životinje su na pozornicu ulazili kroz skrivene tunele ispod drvenog, i peskom pokrivenog, poda. Po svoj prilici, pod se vraća na scenu.

Naime, Alfonsina Russo, direktorica Koloseuma, izjavila je za Times da je u planu da ova građevina dobije novi pokretni pod na kojem će se ponovo odigravati predstave… naravno, ovaj put ne tako krvave.
 

Pod će moći da se pomera tako da će podrum i podzemne strukture i dalje biti vidljive turistima.

Italijanske vlasti obezbedile su 10 miliona evra za nabavku i montažu novog poda koji će vratiti delić istorije ove drevne građevine. Međutim, kako bi se turistima omogućilo da i dalje mogu da zavire u istoriju Koloseuma, podrum i podzemne strukture i dalje će biti vidljive.

Naime, italijanske vlasti traže da dizajnerski i inženjerski tim da napravi pod koji će moći da se pomera i koji će biti postavljen iznad hipogeuma – prostorija koje su se nalazile ispod njega, a koje su se pružale na dva sprata i imale 8 liftova za podizanje životinja i gladijatora direktno u arenu, piše Dezeen. Sa pokretnim podom biće instalirani i svi poklopci vrata, liftovi i mehanički elementi koji su se nalazili i u originalnom Koloseumu.

Stari sjaj 2023. godine

Koloseum, koja se nalazi UNESCO listi svetske baštine, napravljen 80. godine, bio je veliki inženjerski poduhvat i takva arena do tada nije nigde viđena. Mogao je da primi između 50.000 i 80.000 ljudi. Renoviranje bi trebalo da počne 1. februara, a plan je da radovi budu završeni do 2023. godine.


Izvor:

Gradnja
Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...