Kolašin: Radovi na novih osam skijaških staza

24. July 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Vlada Crne Gore zaključila je ugovore o izgradnji novih skijaških staza ukupne vrijednosti oko tri miliona eura. Uz one koji se već izvode na jačanju turističke ponude, radovi imaju za cilj da potvrde renome prestižnog i konkurentnog ski-centra u regionu i šire.

Pomoćnik izvršnog direktora skijališta Crne Gore Danilo Novaković kazao je da su izvođači angažovani na izgradnji osam novih skijaških staza, dužine oko 9,5 kilometara. Njih će, kako je kazao, opsluživati nova šestosjedna žičara K7 namenjena spajanju ski-centara “Kolašin 1600” i “Kolašin 1450”, čija je izgradnja ugovorena (vrednost ugovora oko 9.000.000 evra), a završetak radova se očekuje do početka predstojeće zimske sezone 2020/21, ukoliko to budu dozvolile aktuelne zdravstvene okolnosti izazvane proglašenjem pandemije korona virusa.

- Takođe, u toku su intenzivni radovi na proširenju kapaciteta postojeće skijaške infrastrukture na ski-centru Kolašin 1600, koji se ogledaju u izgradnji novih šest skijaških staza dužine oko šest kilometara, nakon čije će izgradnje, uz postojeće skijaške staze u dužini od četiri i po kilometra, Ski-centar Kolašin 1600 raspolagati skijaškim stazama u ukupnoj dužini od oko 20 kilometara. U konačnom, po završetku navedenih projekata, a u odnosu na infrastrukturu Ski-centra Kolašin 1450, skijalište na području opštine Kolašin u predstojećoj zimskoj sezoni raspolagaće sa oko 45 kilometara skijaških staza koje će opsluživati tri šestosjedne žičare, jedna dvosjedna žičara i tri ski-lifta, sa tendencijom daljeg širenja kapaciteta - kazao je Novaković.

Nove skijaške staze ispunjavaće sve standarde i norme Međunarodne skijaške federacije (FIS), sadržaće ograde za usmeravanje skijaša, zaštitne ograde, kao i odgovarajuću signalizaciju.

Na lokaciji Kolašin 1600, kako su ranije najavili iz Vlade Crne Gore, biće izgrađen hotelsko-turistički kompleks ukupne vrednosti oko 77 miliona evra, od čega će u prvoj obavezujućoj fazi biti uloženo 12,8 miliona u izgradnju hotela i drugih pratećih sadržaja (projekat se realizuje u četiri faze, a do kraja realizacije biće izgrađen hotelsko-turistički kompleks ukupnog kapaciteta 2.485 kreveta).

U cilju podsticanja investicionih aktivnosti na području Bjelasica i Komovi lokalitet Kolašin 1600, realizovane su investicije na izgradnji neophodne infrastrukture u visini od 20.530.211 evra (izgrađena žičara, izgrađena bazna stanica i obezbeđeno njeno vodosnabdevanje, rekonstruisana pristupna saobraćajnica i izgrađen parking, nabavljena mehanizacija za potrebe ski-centra, izgrađena je i puštena u rad TS 35/10kV „Jezerine” sa koje je obezbeđeno napajanje skicentra, a u toku su aktivnosti na pripremi Glavnog projekta vodosnabdevanja).

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...