KLM: prvi put u istoriji obavljen putnički let na održivo sintetičko gorivo

09. February 2021
Zajednička saradnja KLM-a, Šela i holandskog Ministarstva infrastrukture i upravljanja vodama  rezultirala je prvim u istoriji komercijalnim putničkim letom na održivi sintetički kerozin. Vest o ovom uspehu objavljena je tokom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu (SAF), održanoj juče u Hagu, a na inicijativu holandskog Ministarstva infrastrukture i upravljanja vodama. 
 
Prvi let
Kako je objavljeno tokom konferencije, na KLM-ovom putničkom letu od Amsterdama do Madrida, koji je obavljen 22. januara 2021, korišćena je smeša od 500 litara održivog sintetičkog kerozina, koje je kompanija Šel proizvela u svom razvojnom centru u Amsterdamu. Gorivo je proizvedeno na bazi ugljen-dioksida, vode i obnovljive energije sunca i vetra. Fascinantno je što ova vrsta goriva garantuje smanjenje emisije CO2 za više od 85%!
„Ponosan sam na činjenicu da je KLM obavio prvi let tokom kog je korišćen održivi sintetički kerozin, napravljen iz obnovljivih izvora. Prelazak sa fosilnog goriva na obnovljive alternative jedan je od najvećih izazova avio-industrije. Obnavljanjem flote, mi smo već napravili veliki korak u smanjenju svog karbonskog otiska, ali će prava razlika nastati upotrebom održivog goriva. Zbog toga je KLM sklopio saradnju s brojnim partnerima, kako bismo pomogli razvoj održivog sintetičkog kerozina. Ovaj let pokazuje da smo na pravom putu,“ rekao je Pieter Elbers, generalni direktor KLM-a.

Nove ideje
Tokom Međunarodne konferencije o sintetičkom održivom avionskom gorivu, predstavljene su mnoge inovativne ideje, kao što je plan da se osnuje prva komercijalna fabrika održivog sintetičkog kerozina u amsterdamskoj luci. Takođe, jedan od predloženih projekata je i izgradnja fabrike održivog sintetičkog kerozina u Roterdamu, koja će u proizvodnji ovog goriva koristiti ugljen-dioksid iz roterdamske luke. Cilj je da do 2050. godine evropske avio-kompanije za svoje letove koriste sintetički održivi kerozin. Ovim naporima se pridružila i holandska vlada, podržavajući  različite inicijative koje podstiču proizvodnju i upotrebu održivog goriva, čineći ga ekonomski isplativim. Jedan od primera konkretne pomoći koju je Holandija pružila jeste izgradnja prve evropske fabrike bio-kerozina u Delfzejlu, tokom koje su sarađivale kompanije SkyNRG, KLM, SHV Energy i aerodrom Shipol.
„Razvijanje održivije avijacije je međunarodni izazov i jedino zajedno mu možemo dorasti. Ovaj let je veliki korak u novom poglavlju avijacije i ova inovacija će biti od izuzetnog značaja u borbi za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Ponosna sam što je Holandija bila prva država koja je pokazala da je nešto ovako moguće i čestitam svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu,“ dodala je Kora van Nijuvenheuzen, holandska ministarka infrastrukture i upravljanja vodama.
U zajedničkoj izjavi predstavnika zemalja učesnica, Holandije, Francuske, Švedske, Nemačke, Finske, Luksemburga i Španije ukazano je na to da oporavak od trenutne krize usled pandemije mora ići paralelno sa ubrzanim razvojem održivog vazduhoplovnog sektora kako bi se postigli klimatski ciljevi i kako je razvoj održivog sintetičkog kerozina jedan od najperspektivnijih i najefikasnijih načina smanjenja emisije ugljen-dioksida u narednim decenijama. 
 
PR Top One
 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. September 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Tourism
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. September 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Tourism
EU uklonila Srbiju sa
10. September 2021
 Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja...
Tourism
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. September 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....