Kipar pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka EU

24. May 2017
Kipar pruža snažnu podršku Srbiji na putu ka EU

Ambasador Kipra u Srbiji Konstantinos Eliades izjavio je danas u Beogradu kako „pitanje nije da li će, već kada će Srbija ući u Evropsku uniju.”

- Kipar od sveg srca podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju. Željno čekamo dan kada će se Srbija pridružiti Uniji - kazao je ambasador Eliades prilikom gostovanja na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu (VTŠ).

Kipar je ušao u EU 2004. godine u tzv. „Velikom prasku“ zajedno sa još devet država južne, centralne i istočne Evrope.

Istočnomediteransko ostrvo Kipar se danas predstavilo na VTŠ nadahnutim govorom ambasadora Eliadesa o turističkim potencijalima njegove domovine, izlaganjem turističkih poslenika iz te zemlje koji sarađuju sa srpskim turističkim agencijama i nastupom mladih igrača iz folklorne grupe “Karoceris” iz Larnake.

Kipar, ili Afroditino ostrvo, kako ga još zovu, sa površinom od 9.251 kvadratnih kilometara, treće je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru.

Direktan doprinos turizma BDP-u Kipra u 2016. godini bio je 21,4%, a očekivanja su da će do 2027. godine porasti na 26,6%.

Turizam je u ovoj zemlji tokom prošle godine generisao 26.500 radnih mesta, odnosno, 80.500 ukoliko se računaju širi efekti turizma. U periodu od narednih deset godina očekuje se da će ovaj broj preći 100.000.

Glavni izvor prihoda u turizmu Kipra su inostrani dolasci, koji su obezbedili više od 2,5 milijardi evra tokom prošle godine. U ovoj godini očekuje se dolazak blizu 3,5 miliona gostiju, dok su očekivanja za 2027. godinu preko 4,7 miliona turista sa potrošnjom od 3,8 milijardi evra.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...