Kipar i Italija: Postepeno otvaranje granica za građane Srbije

22. September 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Građani Srbije moći će od 24. septembra da putuju na Kipar, odlučile su kiparske medicinske službe za nadzor i kontrolu infektivnih bolesti, a ambasada Italije u Beogradu je saopštila da se od 21. septembra primenjuje novi režim za ulazak iz Srbije i da su uvedene određene olakšice.

Kako je preneo kiparski portal offsite.com.cy., Srbija se našla u grupi sa još šest zemalja koje nisu članice EU, niti Šengena, a koje uz negativan PCR test mogu da uđu na Kipar.

Kako prenose kiparski mediji naša zemlja je iz grupe G prešla u grupu B gde se nalaze zemlje sa malim rizikom od korona virusa, a postoji šansa da pređe i u grupu A u kojoj su države sa izuzetno malim rizikom.

Trenutno smo u grupi B u kojoj su zemlje u kojima je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih manji od jedan odsto, ili koje imaju jednog zaraženog na 100.000 stanovnika.

Za ulazak na Kipar od 24. septembra naši građani će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Građani država iz grupe A mogu slobodno da uđu na Kipar, bez testa i samoizolacije.


Italija uvela olakšice za ulazak građanima Srbije

 

sicily-329092_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Uredbom Ministarstva zdravlja Republike Italije od 21. septembra Srbija je uvrštena na listu E, tako da je iz Srbije sada moguće ući u Italiju samo ukoliko postoje sledeći razlozi, a to su: rad, zdravstveni razlozi, studiranje, apsolutna hitna potreba, povratak na mesto boravišta, stanovanja ili prebivališta, saopštila je Ambasada.

Takođe, mogu ući lica koja su u dokazanoj i stabilnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengena, ili sa fizičkim licima koja imaju stalni boravak u Italiji (osobe sa dugim boravkom), koja su se uputila u mesto boravišta/stanovanja/prebivališta svog partnera (u Italiji).

Kako se precizira, ovi navedeni razlozi ne odnose se na turistička putovanja.

Pri ulasku je neophodno pokazati na uvid ličnu izjavu (autodićiarazione).

Za one koji ulaze u Italiju svakako ostaje na snazi obaveza karantina za boravke koji su duži od 120 sati, zajedno sa drugim izuzecima, ukazuje se u saopštenju.

“Ovo je važan pomak, koji je načinjen zahvaljujući značajnim rezultatima koje je Srbija postigla u borbi protiv korona virusa”, izjavio je ambasador Karlo Lo Kašo.

 

Izvor: Biznis

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...