Kikinda, banatska lepotica - Od glinenih skulptura do mamuta

16. July 2018
foto: Biljana Bosnić Ognjenović
foto: Biljana Bosnić Ognjenović
Kolonija Terra
Kolonija Terra
Muzej Terra
Muzej Terra
Jezero Laguna
Jezero Laguna
Zelena lepotica
Zelena lepotica
Mamut Kika - replika
Mamut Kika - replika
Da li ste znali da je najstarije kulturno-umetničko društvo u Srbiji, „Gusle“, osnovano 1886. godine u Kikindi? Godinu dana kasnije, u ovom gradu na severu Banata izdat je i prvi muzički časopis u Srba - „Gudalo“. Kikinda je danas poznata po brojnim manifestacijama, koje se održavaju gotovo svake sedmice, a neke od najpopularnijih su: „Dani ludaje“ - kada se biraju najteži i najduži plodovi tikve, "Festival sova" (ušara) kojima je posvećen ceo jedan mesec – sovembar, tj. novembar, zatim "Mamut fest" koji se poklapa sa datumom otkrića mamuta Kike - najstarije stanovnice ovog grada, kao i u Mokrinu - Memorijal "Miroslav - Mika Antić", Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima, te u nadmetanju gusana...
 
Carstvo glinenih skulptura
 
Jedna od prvih asocijacija na Kikindu je i fabrika za proizvodnju crepa "Toza Marković". Nastala je od nekadašnje ciglane braće Bon, osnovane 1866. godine. Pogon u kom se svojevremeno sušio i proizvodio crep, ustupljen je umetnicima koji u koloniji "Terra" vajaju predmete od gline. Svakog jula, već 37 godina, u tom prostoru održava se Internacionalni simpozijum skulpture Terra, na kom učestvuju umetnici iz zemlje i celog sveta i vajaju skulpture, uključujući i one čiji je gabarit veći od jednog kubnog metra. Skulpture se izlažu u samoj koloniji, kao i u parku u centru Kikinde, a čuvaju se i u nedavno otvorenom Muzeju Terra.
 
Zgrada muzeja podignuta je davne 1894. godine i imala je funkciju manježa - hale za trenažu konja. Potom je bila deo kikindske kasarne "Servo Mihalj", a u decembru 2017. postaje muzej. U njemu su hronološki izložene skulpture od gline, počev od 1982. godine, kada je održan prvi Simpozijum Terra, pa do onih najmlađih iz prošle godine. Tu je trenutno izložena samo četvrtina celokupnog fundusa, a autentična zgrada muzeja, sa svojih 2.100 kvadratnih metara, drugi je po veličini sačuvani objekat ovakve vrste na teritoriji nekadašnje Austrougarske monarhije.

Seoski turizam i jezero za pecaroše
 
Prilikom posete Kikindi, svakako treba obići i njene zaseoke, poput Velikog Banatskog Sela u kom se nalazi pitoreskno jezero "Laguna, okruženo suncokretima, sa uređenom obalom, travom "pod konac" pokošenom, drvenim klupama i nadstrešnjicama od trske... Teško je zamisliti da je ovaj raj za pecaroše do pre nekoliko godina bio divlja deponija! No, zahvaljujući saradnji JVP "Vode Vojvodine", opštine Kikinda i Udruženja građana "Laguna", jezero je sada primamljivo mesto za ljubitelje prirode, ribolovce i mlade koji su dobili novi prostor za ekološke radionice i javne časove.
 
Ljubiteljima etno turizma predlažemo posetu Ruskom Selu (u kom žive Srbi i Mađari, ali nijedan Rus) i etno-kući "Torontal", gde ćete moći da vidite kako je nekada bilo opremljeno domaćinstvo, degustirati lokalne specijalitete, oprobati se u grnčarstvu, ili prespavati u jednoj od dve trokrevetne sobe koje su gostima na raspolaganju. U sklopu ovog etno kompleksa nalaze se i suvenirnica i ukrasno jezero sa paviljonom, a kako saznajemo od predsednika udruženja "Torontal" Šandora Talpaia, u planu je i izgradnja bazena i hotela sa 19 soba i velikom konferencijskom salom, koja će moći da primi 300 osoba.
 
Najlepša ulica i najstarija stanovnica
 
Po čemu je sve još Kikinda specifična? Po staroj lokomotivi "Kraljica Banata" i stanici gde je nekada stajao čuveni Orijent Ekspres, po sovama ušarama koje su se nastanile u samom centru grada, po Ulici Vila i Zelenoj lepotici, odnosno Ulici generala Drapšina, koju je sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net proglasio jednom od 50 najlepših ulica na svetu!
 
No, boravak u ovom gradu nije potpun ukoliko ne posetite i njegovu najstariju stanovnicu - mamuta Kiku, koja obitava u Narodnom muzeju u centru Kikinde. Naime, originalni ostaci mamuta pronađeni su u ugljenokopu fabrike „Toza Marković“ 1996. godine. Očuvanost njegovog skeleta, 93%, čini ga jedinstvenim u svetu. Naučna istraživanja su pokazala da je u pitanju 60-godišnja ženka, koja je pripadala vrsti stepskog mamuta. Replika ovog mamuta nalazi se u dvorištu muzeja, a prava Kika posetioce u svojoj punoj veličini dočekuje na spratu muzeja, gde je moguće pogledati i 3D film o ovoj Kikinđanki, staroj oko pola miliona godina!
 
Tekst i foto: Biljana Bosnić Ognjenović

Last comment

Biljana
Thursday , 19.07.2018. 05:21h
Recommendation:
1
+
0
-
Izostavili ste priču o sovama u Kikindi! Namerno ili slučajno? Kikinda je svetska prestonica sova! Ne postoji grad ili mesto na zemaljskoj kugli gde na jednom mestu u urbanoj sredini ima više sova kao sova u Kikindi krajen godine.

Connected news

Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Tourism
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. July 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...