Kapali čaršija: Mesto susreta istorije i kupovine

12. January 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Kapali čaršiju, istorijski trgovački i trgovački centar Istanbula, nakon njene restauracije, posetilo je 39.766.801 osoba 2022. godine. Ova veličanstvena građevina sa lavirintskim enterijerom sadrži hiljade prodavnica koje prodaju sve vrste proizvoda, od tekstila do antikviteta i vekovima je bila destinacija za kupovinu.

Kapali čaršija, natkriveni kompleks koji podseća na pravi mali grad sa dnevnim protokom hiljada zaposlenih i kupaca, otvorio je svoja vrata za posetioce u obnovljenoj strukturi nakon restauracije koja je trajala tokom prošle godine. Broj posetilaca Kapali čaršije porastao je za skoro 56%, sa 25,5 miliona u 2021. na približno 40 miliona u 2022, tj. u proseku 100.000 ljudi dnevno.

Istanbulsko mesto susreta istorije i kupovine

Smeštena između četvrti Nuruosmanije, Merdžan i Bejazit u Istanbulu, istorija Kapali čaršije seže do sredine 15. veka. U okviru sistema urbanog planiranja iz osmanskog doba, koji je pokrivao skoro sav društveno-ekonomski i kulturni život, objekti kao što su bazari bili su građeni u blizini verskih i drugih društvenih objekata. Temelj Kapali čaršije, jedne od najvažnijih znamenitosti u Istanbulu, su postavljeni 1461. godine sa strukturama koje je podigao sultan Mehmed II Osvajač, ne bi li doneo prihode Aja Sofiji. Kapali čaršija, koja je vremenom postala najvažniji trgovinski centar regiona, počeo je da služi i kao važan finansijski centar, u kome se trguje draguljima i plemenitim metalima iz celog sveta.

Definisan ne samo kao najstariji već i kao najveći tržni centar na svetu, Kapali čaršija je prošla kroz nekoliko renoviranja, nakon požara i zemljotresa, od strane poznatih arhitekata, uključujući i Sarkisa Balijana. Istorijski i kulturno važna, ima istaknuto mesto u književnosti, putopisima i umetnosti, i dan danas nastavlja da privlači pažnju kao jedan od najposećenijih istorijskih bazara na svetu.

Zapamtite, prvo pravilo kupovine na Kapali čaršiji je ’cenkajte se!’

Danas u njemu ima oko 2.500 lokala razvijenih tokom 500-godišnjeg istorijskog procesa, u kojima se mogu se naći bezbrojni proizvodi – od tepiha do torbi, od tekstilnih proizvoda do zlatnog i srebrnog nakita, od antikviteta do pločica. U delu zvanom han (odmorište), gde se nalaze zanatlije specijalizovane za čaršijske zanate, ima oko 1.200 lokala. Radon vreme Kapali čaršije je između 08.30-19.30 leti i između 08.30-19.00 zimi.

Poseta pruža priliku da se udahne istorijski vazduh Istanbula i da se posmatra njegova ekonomska dinamika, drugim rečima, da se kroz bazar doživi ceo Istanbul. Potraga za savršenim predmetom verovatno će rezultirati fascinantnom šetnjom krivudavim ulicama i prolazima Kapali čaršije, nailazeći usput na brojne kafiće i restorane, kao i na očaravajuće prodavnice.

I tokom posete Kapali čaršiji, nikada ne zaboravite zlatno pravilo kupovine na Bazaru: „Cenkajte se sa svakom kupovinom“!

Comments (0)

Connected news

Tourism
Gradsko kupalište u Kovinu dobija novi izgled
02. June 2023
Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski...
Tourism
TOS organizovao dolazak predstavnika medija iz Nemačke i Austrije
02. June 2023
U organizaciji Turističke organizacije Srbije, u periodu od 31. maja do 04. juna, u okviru...
Tourism
Air Serbia uspostavila sezonsku liniju do Krita
01. June 2023
Air Serbia je 31. maja 2023. godine, letom JU750 u 11:55 časova, uspostavila sezonsku liniju...
Tourism
Domaći turisti najčešće birali Zlatibor, a strani Beograd
01. June 2023
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april 2023. godine u...