Kako je protekla novogodišnja proslava u Novom Sadu?

04. January 2024
Image by Danilo Krnjaić from Pixabay
Image by Danilo Krnjaić from Pixabay

Registrovani smeštajni kapaciteti su u periodu između 30. decembra 2023. godine i 01. januara 2024. godine bili skoro u potpunosti popunjeni, pokazuju podaci koje je Turistička organizacija Grada Novog Sada dobila od novosadskih hotelijera. Kada je reč o dužini boravka beleže se jednodnevne i višednevne posete.

Najčešći gosti bili su domaći turisti i turisti iz država regiona poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske. Među onima koji su se odlučili da Novu godinu dočekaju u Novom Sadu bili su i gosti iz Rusije, Turske, Indije i zemalja zapadne Evrope.

Prema podacima sa portala e-Turista, u pomenutom periodu u Novom Sadu je ostvareno 8.860 noćenja, od čega su domaći turisti ostvarili 2.639, a strani 6.221 noćenja. U samoj novogodišnjoj noći, u registrovanim smeštajnim objektima na teritoriji grada je, prema pomenutom portalu, prenoćilo 3.651 turista. U danima uoči i za vreme Božića po gregorijanskom kalendaru, zabeležena je takođe dobra poseta turista. U periodu od 22. do 25. decembra u našem gradu je ostvareno 6.620 noćenja i to pretežno stranih turista.

Kako to obično biva u Novom Sadu, proslava dočeka Nove godine 31. decembra 2023. godine počela je od ranih jutarnjih časova i trajala je tokom celog dana i noći. Za tradicionalne dnevne žurke tražilo se mesto više, a pune centralne gradske ulice odzvanjale su notama uličnih svirača oko kojih su se okupljali veseli prolaznici.

U Dunavskom parku je za najmlađe održana Dečja Nova godina, uz veliki gradski karneval i bogat muzičko-scenski program u „Ledenoj šumi“, kao i puštanje hiljadu balona dečjih želja. Zainteresovanost najmlađih sugrađana i njihovih porodica bila je primetna, s obzirom na dugačku novogodišnju povorku koja je od 11.00 časova krenula od Zmaj Jovinog spomenika, duž Dunavske ulice do Dunavskog parka gde je bila postavljena bina za nastupe animatora i muzički program.

Organizovani doček Nove godine u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, takođe je privukao veliki broj ljudi koji su se na ovaj način odlučili da uđu u 2024. godinu, a na tri bine sve prisutne uveseljavali su Buč Kesidi, Ljubičice, Partibrejkersi, Elemental i drugi.

Da je turistički promet tokom poslednjeg meseca u godini zaista dobar, govore nam i podaci sa portala e-Turista, na osnovu kojih vidimo da su tokom čitavog decembra noćenja turista ravnomerno raspoređena. Za ove rezultate zaslužna je celokupna zimska ponuda grada u koje se ubrajaju događaji poput Ledene šume, Zimzolenda, Božićne čarolije, Božićno-novogodišnjih koncerata, organizovanog dočeka, ali kontinuirano unapređenje usluga koje pruža celokupna novosadska turistička privreda.

Prema trenutno dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji grada Novog Sada u periodu od januara do novembra 2023. godine ukupno je boravilo blizu 216.000 turista što predstavlja porast u odnosu na isti period prethodne godine za 7,6%. Što se broja noćenja tiče, prema istom izvoru u periodu od januara do novembra 2023. godine ukupno je ostvareno blizu 524.000 noćenja, što predstavlja porast od 1,9% u odnosu na isti period prošle godine. Od toga domaći turisti su ostvarili blizu 146.000 noćenja, a strani oko 378.000.

Dodajmo za kraj informaciju kako je info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada u periodu od januara do novembra 2023. godine posetilo 7.139 turista (od toga 5.963 stranaca i 1.176 domaćih turista). Najveći broj stranaca, koji su ušli u info centre u tom periodu, bili su poreklom iz Rusije, zatim Nemačke, Turske, Španije, Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Hrvatske, Italije i Kine.

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...