Kako ekonomisti ocenjuju donete ekonomske mere za pomoć privredi

13. April 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa pomoći će očuvanju privedne akivnosti i očuvanju radnih mesta u Srbiji, ocenio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Vlada Srbije je usvojila tri uredbe koje se odnose na sprovođenje mera, a Grubišić za Tanjug kaže da je privredi potrebna podrška, jer je kriza usporila, a negde zaustavila priliv novca od planiranog prometa, odnosno prodaje i plasmana.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i isplatu minimalne plate za tri meseca na teret države, Grubišić kaže da je dobra mera, jer rasterećuje privatni sektor po pitanju obaveza koje sad dospevaju i omogućava da se zadrži platni fond.

- Ta mera omogućava privrednicima da zadrže radnike i da ne smanjuju znatno plate - rekao je Grubišić.

Za isplatu po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije kaže da je taj novac trebalo selektivnije da se iskoristi.

Grubišić smatra da će krediti preko Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima pomoći da se održi nivo tekuće poslovne aktivnosti, odnosno da se omogući nesmetano finansiranje tekućeg poslovanja.

Država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj za podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a Grubišić smatra da će ti krediti "planuti".

On, međutim, navodi da je pitanje koliko će se koristiti krediti od 2 mlrd EUR preko poslovnih banaka u situaciji kada je, kako kaže, jako teško dugoročno predvideti efekte po poslovanje.

Povodom usvajanja Uredbe o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja, Grubišić kaže da su korporativne obveznice dobro zamišljen instrument za kompanije kako bi zadržale investicionu aktivnost.

Smatra da je taj insturment trebalo možda korisiti i ranije jer se, kako je objasnio, radi o dugoročnom izvoru finansiranja, budući da su rokovi dospeća obveznica višegodišnji.

- Svaka pomoć u smislu smanjenja troškova emisije obveznica je dobrodošla. Postavlja se pitanje ko će biti investitori koji će uložiti u novi istrument i da li će iz tog ugla država morati da se umeša, pa da ona povuče nogu i ubrizga novac u kompanije - navodi Grubišić.

Čuvanje radnih mesta

Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila usmerene su prevashodno ka tome da se sačuva zaposlenost, biznisi i spreče veći negativni efekti po privredne subjekte, smatra ekonomista Goran Nikolić.

- Donošenje ovih mera je u skladu sa dobrim iskustvima ostalih evropskih zemalja i širom sveta jer se svuda manje više, mere fiskalne i monetarne politike svode na to da ublaže negativne efekte krize jer se sada suočavamo sa krizom ponude i potražnje - rekao je Nikolić Tanjugu.

- Mere naše vlade usmerene su ka tome da ublaže negativni efekti po privredne subjekte, odnosno da se sačuva zaposlenost. Mere se svode na to da država zaduživanjem pokuša da spase poslove koliko se to može.

Procenjeno je, naime, kako navodi Nikolić, da će vrednost budžetskog deficita biti oko 9%, odnosno preko 4 milijarde evra, a upumpavanjem tog novca koji ćemo uzeti na pozajmicu najviše iz inostranih izvora pomoći ćemo ublažavanje posledica krize po građanstvo.

On navodi da je važno da se slušaju i iskustva drugih zemalja, prevashodno zapadnih ekonomija i Kine.

- Situacija u Srbiji je prosečna i pretrpećemo ovaj udar - smatra Nikolić.

Podsetimo, program ekonomskih mera, koji sadrži mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima, vredan je 5,1 milijardi evra odnosno 608,3 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...