Jošanička Banja sve popularnija među turistima

26. August 2019
Jošanička Banja sve popularnija među turistima

Poslednje dve-tri godine sasvim je drugačiji ambijent u Jošaničkoj Banji. Istina, i dalje je ovo turističko mesto u senci poznatijeg „brata” Kopaonika, ali sve su brojniji i gosti ove planine koji u prolazu ne svrate da ovde bar predahnu, recimo od kopaoničkog luksuza i cena. Bašta hotela „Raduljica”, smeštena na padini iznad samog ušća reke Samokovske u Jošanicu, puna je gostiju. Tu u debeloj hladovini ljudi slušaju žubor pomenutih reka, a cene su privlačne: kafa 100, pivo 110, porcija roštilja od 400 do 600 dinara, kilogram jagnjetine 1.600, prasetine 1.200 dinara... Ne, ispravlja nas ljubazni konobar, nije tu reč samo o prolaznicima već i gostima koji ovde pun pansion plaćaju 2.200 a polupansion 1.700 dinara. Tako je i u drugim banjskim kafanama i restoranima.

Malo dalje, niz reku, u prelepom akva parku „vri”. Puni su kupača mali, veliki bazeni, jezero... Cena celodnevne karte je 200 dinara, a temperatura vode je uvek 31 stepen, čak i kada se napolju ne može bez kaputa.

– Mi smo ovde u Jošaničkoj Banji, da tako kažem, jedinstven slučaj. Dok svi imaju problema sa zagrevanjem, mi ih imamo s rashlađivanjem vode. Jer, pokazala su i najnovija merenja, temperatura banjske lekovite vode iz pet izvora koja teče oko 15 litara u sekundi je 78 stepeni. I zato je tako toplo i u banjskom bazenu i akva parku. Posle baš izdašnih ulaganja opštine i države u poslednje dve-tri godine, sada možemo gostima da ponudimo oko 250 kreveta, što u hotelskom što u privatnom smeštaju. A do pre dve godine turizmom se nije bavilo nijedno domaćinstvo. Sada imamo registrovanih čak 85 domaćinstava, a šest njih primaju i vladine vaučere. Eto, od potpune propasti banje došli smo u situaciju da nam postojeći smeštajni kapaciteti nisu dovoljni – kaže Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije u Raški, opštini kojoj i pomenuta banja pripada.

O ulaganjima u banju razgovaraćemo s predsednikom opštine Ignjatom Rakitićem.

– U poslednje tri godine, u Jošaničku Banju, koja je nekako prva od naših banjskih lečilišta propala, investirali smo oko milion evra. Država, to jest Ministarstvo za trgovinu i turizam i druga ministarstva, zatim javna preduzeća i, naravno, opština ulagali su najpre u rekonstrukciju banjskog kupatila, zatim u obnovu starog turskog kupatila, sagradili smo otvoreni banjski bazen, podigli blatno kupatilo, uredili banjski park... Onda smo obezbedili redovan lekarski nadzor za one koji ovde dolaze da se leče od raznih reumatskih, kožnih oboljenja, steriliteta... I eto sada, usred ove sezone, nemamo dovoljno mesta za sve goste – kaže predsednik Rakitić.

Pitamo ga i za sudbinu hotela, koji je podignut još pre tri decenije ali nije dovršen. On nam objašnjava da je sada ta građevina u nadležnosti državne direkcije za imovinu i smatra da je povoljan momenat da hotel dobije i vlasnika koji će investirati u dogradnju.

– Uz sva pomenuta ulaganja, dostigli smo, dakle, prvi cilj da banja ponovo bude banja, ali smo od države zatražili i dobili istražno pravo nad izvorima tople lekovite vode. Onda je usledio naš novi zahtev, koji je u proceduri i mislim da će biti povoljno rešen, a to je da dobijemo i eksploataciono pravo, kako bismo ovim prirodnim bogatstvom, kako se to kaže, domaćinski upravljali – dodaje Rakitić.

Nevolja banjskih mesta, pa i ovog, jeste što sve zamre tokom zimske sezone. Zato naš sagovornik, predsednik Rakitić ne skriva da „sanja gondole, brzu i jeftinu saobraćajnu vezu s Kopaonikom, kako bi se i ljubiteljima skijanja omogućilo da kad se skijalište zatvori, odmor i zabavu potraže i u Jošaničkoj Banji”.

– Dobro, stara je priča za gondolu iz naselja „Treska” do skijališta, gore na padinama Kopaonika. Ali gondola odavde do centra naselja na Kopaoniku preporodila bi banju. Svi pokazatelji ukazuju da bi se brzo isplatilo ulaganje u gondolu dugu oko sedam kilometara, pa smo vodili i preliminarne razgovore s potencijalnim investitorima. Recimo, da mi njima ustupimo zemljište za novi banjski kompleks, ali da oni najpre ulože u ovu vezu s planinom. No, to je samo početak nekih pregovora i o tome sada ne mogu govoriti ništa detaljnije – kaže Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...