Jet Airways otkazao sve međunarodne letove

12. April 2019
Jet Airways otkazao sve međunarodne letove

Jet Airways je u noći između četvrtka i petka otkazao sve svoje, preostale, međunarodne linije i nekoliko regionalnih domaćih. Otkazani su svi letove iz Indije ka Amsterdamu, Parizu, Singapuru, Londonu. Otkazan je i lizing za još deset aviona, zbog neplaćanja računa lizing kompanijama. Prema nepotvrđenim informacijama flota kompanije je sa 115 aviona spala na samo 14 što je nedovoljno da bi zadržali nacionalnu operativnu dozvolu.

Jet Airways je u finansijskim problemima zbog duga koji se nagomilao na preko 1.2 milijarde dolara. Dug je prema lizing kompanijama, dobavljačima, pilotima i naftnim kompanijama. Poverioci među kojima je i Banka Indije očajnički traže investitora i spasioca kompanije, nakon što je Etihad Airways, manjinski vlasnik Jet Airways-a (24%) odbio da dokapitalizije kompaniju i čak je nagovestio da bi mogao da se povuče iz vlasništva otpisom svog vlasničkog udela.

Kraj Jet Airways-a je nikad bliži i očigledniji. Mali su izgledi da se kompanija bez hitnog pronalaska investitora spase. Vlada Indije pokušava da nađe spas za preko 16.000 zaposlenih i već je uputila poziv drugim indijskim avio kompanijama da preuzmu deo aviona i zaposlenih. Međutim, zbog otkazivanja letova i vraćanja aviona, kompanija gubi svoje slotove na mnogim aerodromima, koji su već dodeljeni drugim avio prevoznicima. Takođe, kompaniji preti gubitak licence za obavljanje međunarodnog ali i domaćeg saobraćaja.

Etihad Airways Partners

Jet Airways je bio deo Etihad Airways Partners grupacije aviokompanija u kojima je Etihad Airways imao vlasnički udeo. Ova grupacija je tiho, bez medijske pažnje, ugašena odavno. Iz nje su zboga bankrota ispali Air Berlin, NIKI, Alitalia, Darwin Airline (Etihad Regional).

Etihad Airways osim u Jet Airways-u ima vlasnički udeo u aviokompanijama Air Serbia(49%), Air Seychelles (40%) i Virgin Australia (24%).

Izvor: Aviatica

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....