Jesen u Novom Sadu

04. November 2020
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Nenad Nedomački
Foto: Nenad Nedomački
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Šarmantnom arhitekturom, fascinantnom istorijom, živopisnom kulturom i brojnim kafićima i restoranima, Novi Sad je, zajedno sa svojom okolinom, mesto gde svako može biti potpuno opušten i osećati se dobrodošlim.Naša je preporuka da ga istražite šetajući njegovim ulicama, posebno onim u starom gradskom jezgru i podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Od „Gibraltara na Dunavu“ i starog gradskog jezgra…

Obilazak Novog Sada tako treba početi od najvažnije turističke atrakcije grada, Petrovaradinske tvrđave, jedne od najočuvanijih  i najvećih tvrđava Evrope, koja je zbog svoje nekadašnje slave poznata po nadimku „Gibraltar na Dunavu”. U obilasku Gornjeg grada Tvrđave videćete najpoznatiji simbol Novog Sada - Sat kulu, poznatu pod nadimkom “Pijani sat”, kao i Oficirski paviljon i Terasu Tvrđave sa popularnim restoranima. Predlažemo uz prethodnu najavu posetu Muzeju Grada sa Ratnim bunarom, kao i Podzemnih vojnih galerija, jedinstvenoj atrakciji koridora i hodnika starog odbrambenong sistema. Možete otkriti i ateljee umetničke kolonije Likovni krug, koja okuplja slikare, fotografe, vajare, dizajnere ili Atelje 61, jedinstvenu instituciju za izradu umetničkih tapiserija.Predlažemo i šetnju Donjim gradom Tvrđave, Gradićem, poznatom po starim baroknim građevinama. Uz prethodnu najavu ovde možete posetiti rimokatoličku crkvu Sv. Juraja sa atraktivnom kriptom (katakombama) i srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Pavla.

Ručati možete u restoranima u centru grada, na Petrovaradinskoj tvrđavi ili na popularnom Ribarskom ostrvu. I Dunavski kej može biti posebno zanimljiv jer nudi lep pogled na tvrđavu ili kafiće u kojima se možete opustiti uz kaficu, kolač i smirujuć pogled na Dunav.

Centralni deo programa je nezaobilazno staro gradsko jezgro Novog Sada počev od Trga slobode, Zmaj Jovine do Dunavske ulice. Trgom slobode dominiraju Gradska kuća i rimokatolička crkva Imena Marijinog, najviša bogomolja u gradu. U obilasku se moze naći i Katolička porta, prijatan, mali trg, zaklonjen rimokatoličkom crkvom Imena Marijinog, a u blizini Trga slobode je i Sinagoga, bogomolja novosadskih Jevreja koju možete posetiti uz prethodnu najavu.Zmaj Jovina i Dunavska ulica su pešački prostori ispresecani pasažima u kojima je mnoštvo prodavnica, restorana, poslastičarnica i zanatskih radnji. Među najznačajnije građevine u ovoj zoni ubraja se Vladičanski dvor Eparhije bačke, podignut u srpsko-vizantijskom stilu. Uz sam Dvor je katedralna Srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija, a ispred Dvora je spomenik lekaru i pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Dunavska ulica počinje zgradom Kod belog lava (prva pol. 18. veka) i zgradom Gradske biblioteke. U ulici se nalaze i Zbirka strane umetnosti, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, koje uz prethodnu najavu možete posetiti. Obilazak možete završiti u Dunavskom parku, spomeniku prirode uređenom u 19. veku.

U centru grada je i Trg galerija gde se nalaze reprezentativne galerijske postavke nacionalnog značaja: Galerije Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti - Poklon zbirka Rajka Mamuzića.


… do Fruške gore i Sremskih Karlovaca

Foto: Dragan Kurucić

Ako ste ljubitelj prirode, sada je pravo vreme za Frušku goru. Poseta vinogradima i vinskim podrumima, poseta manastirima, pešačenje markiranim planinskim stazama - samo su neke od aktivnosti koje ova planina nudi. Ovome treba dodati i gastronomske užitke u ambijentu u kojem se svi osećamo udobno, te toplo preporučujemo riblju čorbu na dunavskim čardama ili spori obrok na salašima u neposrednoj blizini grada, gde u jesenjem periodu dominira bundeva, paradajz, specijaliteti od paprike, a u slatkom delu menija - dunja, jabuka, kruška, grožđe, lešnici, orasi, bundeve.

Nezaobilazni su i bajkoviti Sremski Karlovci, barokni gradić veoma važan za istoriju Srba jer je u njemu bilo sedište Karlovačke mitropolije i patrijaršije. U obilasku starog jezgra videćete spomenike kulture i institucije nastale uglavnom tokom 18. i 19. Veka: Bogosloviju - drugu u pravoslavnom svetu, Karlovačku gimnaziju – prvu kod Srba, Patrijaršijski dvor, Sabornu crkvu – barokni hram posvećen Sv. Nikoli, Kapelu mira – podignutu na mestu gde je potpisan Karlovački mir 1699, Bogoslovski seminar – internat za đake Bogoslovije, česmu “Četiri lava” podignutu u čast završetka prvog vodovoda. Grad ima dugu tradiciju u gajenju vinove loze i proizvodnji vina, pa preporučujemo unapred najavljenu posetu nekoj od vinarija uz degustaciju vina.Foto: Dragan Kurucić

U neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca, na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora možete posetiti izletište Stražilovo, gde se nalazi grob pesnika Branka Radičevića, restoran i planinarski dom. Posetite i neki od manastira Fruške gore poput Krušedola, Grgetega ili Velike Remete. Ukoliko se opredelite za posetu manastiru Novo Hopovo, u njegovoj blizini je i popularno izletište Iriški venac sa monumentalnim spomenikom Sloboda.

U saradnji sa novosadskim hotelima Turistička organizacija Grada Novog Sada vam nudi i specijalnu ponudu #Plati2NociOstani3https://novisad.travel/novi-sad-3nociza2/

Više informacija o turističkoj ponudi Novog Sada možete pronaći ovde https://novisad.travel/

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...