Jesen u Novom Sadu

04. November 2020
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Nenad Nedomački
Foto: Nenad Nedomački
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Šarmantnom arhitekturom, fascinantnom istorijom, živopisnom kulturom i brojnim kafićima i restoranima, Novi Sad je, zajedno sa svojom okolinom, mesto gde svako može biti potpuno opušten i osećati se dobrodošlim.Naša je preporuka da ga istražite šetajući njegovim ulicama, posebno onim u starom gradskom jezgru i podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Od „Gibraltara na Dunavu“ i starog gradskog jezgra…

Obilazak Novog Sada tako treba početi od najvažnije turističke atrakcije grada, Petrovaradinske tvrđave, jedne od najočuvanijih  i najvećih tvrđava Evrope, koja je zbog svoje nekadašnje slave poznata po nadimku „Gibraltar na Dunavu”. U obilasku Gornjeg grada Tvrđave videćete najpoznatiji simbol Novog Sada - Sat kulu, poznatu pod nadimkom “Pijani sat”, kao i Oficirski paviljon i Terasu Tvrđave sa popularnim restoranima. Predlažemo uz prethodnu najavu posetu Muzeju Grada sa Ratnim bunarom, kao i Podzemnih vojnih galerija, jedinstvenoj atrakciji koridora i hodnika starog odbrambenong sistema. Možete otkriti i ateljee umetničke kolonije Likovni krug, koja okuplja slikare, fotografe, vajare, dizajnere ili Atelje 61, jedinstvenu instituciju za izradu umetničkih tapiserija.Predlažemo i šetnju Donjim gradom Tvrđave, Gradićem, poznatom po starim baroknim građevinama. Uz prethodnu najavu ovde možete posetiti rimokatoličku crkvu Sv. Juraja sa atraktivnom kriptom (katakombama) i srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Pavla.

Ručati možete u restoranima u centru grada, na Petrovaradinskoj tvrđavi ili na popularnom Ribarskom ostrvu. I Dunavski kej može biti posebno zanimljiv jer nudi lep pogled na tvrđavu ili kafiće u kojima se možete opustiti uz kaficu, kolač i smirujuć pogled na Dunav.

Centralni deo programa je nezaobilazno staro gradsko jezgro Novog Sada počev od Trga slobode, Zmaj Jovine do Dunavske ulice. Trgom slobode dominiraju Gradska kuća i rimokatolička crkva Imena Marijinog, najviša bogomolja u gradu. U obilasku se moze naći i Katolička porta, prijatan, mali trg, zaklonjen rimokatoličkom crkvom Imena Marijinog, a u blizini Trga slobode je i Sinagoga, bogomolja novosadskih Jevreja koju možete posetiti uz prethodnu najavu.Zmaj Jovina i Dunavska ulica su pešački prostori ispresecani pasažima u kojima je mnoštvo prodavnica, restorana, poslastičarnica i zanatskih radnji. Među najznačajnije građevine u ovoj zoni ubraja se Vladičanski dvor Eparhije bačke, podignut u srpsko-vizantijskom stilu. Uz sam Dvor je katedralna Srpska pravoslavna crkva Svetog Georgija, a ispred Dvora je spomenik lekaru i pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Dunavska ulica počinje zgradom Kod belog lava (prva pol. 18. veka) i zgradom Gradske biblioteke. U ulici se nalaze i Zbirka strane umetnosti, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, koje uz prethodnu najavu možete posetiti. Obilazak možete završiti u Dunavskom parku, spomeniku prirode uređenom u 19. veku.

U centru grada je i Trg galerija gde se nalaze reprezentativne galerijske postavke nacionalnog značaja: Galerije Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti - Poklon zbirka Rajka Mamuzića.


… do Fruške gore i Sremskih Karlovaca

Foto: Dragan Kurucić

Ako ste ljubitelj prirode, sada je pravo vreme za Frušku goru. Poseta vinogradima i vinskim podrumima, poseta manastirima, pešačenje markiranim planinskim stazama - samo su neke od aktivnosti koje ova planina nudi. Ovome treba dodati i gastronomske užitke u ambijentu u kojem se svi osećamo udobno, te toplo preporučujemo riblju čorbu na dunavskim čardama ili spori obrok na salašima u neposrednoj blizini grada, gde u jesenjem periodu dominira bundeva, paradajz, specijaliteti od paprike, a u slatkom delu menija - dunja, jabuka, kruška, grožđe, lešnici, orasi, bundeve.

Nezaobilazni su i bajkoviti Sremski Karlovci, barokni gradić veoma važan za istoriju Srba jer je u njemu bilo sedište Karlovačke mitropolije i patrijaršije. U obilasku starog jezgra videćete spomenike kulture i institucije nastale uglavnom tokom 18. i 19. Veka: Bogosloviju - drugu u pravoslavnom svetu, Karlovačku gimnaziju – prvu kod Srba, Patrijaršijski dvor, Sabornu crkvu – barokni hram posvećen Sv. Nikoli, Kapelu mira – podignutu na mestu gde je potpisan Karlovački mir 1699, Bogoslovski seminar – internat za đake Bogoslovije, česmu “Četiri lava” podignutu u čast završetka prvog vodovoda. Grad ima dugu tradiciju u gajenju vinove loze i proizvodnji vina, pa preporučujemo unapred najavljenu posetu nekoj od vinarija uz degustaciju vina.Foto: Dragan Kurucić

U neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca, na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora možete posetiti izletište Stražilovo, gde se nalazi grob pesnika Branka Radičevića, restoran i planinarski dom. Posetite i neki od manastira Fruške gore poput Krušedola, Grgetega ili Velike Remete. Ukoliko se opredelite za posetu manastiru Novo Hopovo, u njegovoj blizini je i popularno izletište Iriški venac sa monumentalnim spomenikom Sloboda.

U saradnji sa novosadskim hotelima Turistička organizacija Grada Novog Sada vam nudi i specijalnu ponudu #Plati2NociOstani3https://novisad.travel/novi-sad-3nociza2/

Više informacija o turističkoj ponudi Novog Sada možete pronaći ovde https://novisad.travel/

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...