Jedinstveni umetnički izlet – Dve muzeja povezana vozom

22. December 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Muzeje povezuju umetnička dela, istorijski događaji i ljudi, a Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije sada su povezani i vozom. Za vreme nastupajućih praznika, dva prestižna srpska muzeja i kompanija Srbijavoz pozivaju građane da izdvoje jedan dan za pravi umetnički izlet.

U narednom periodu ljubiteljima umetnosti biće ponuđen izuzetno bogat muzejski sadržaj, a koristeći voz „Soko” kao prevozno sredstvo, moći će da brzo i sigurno stignu na odredište, i u potpunosti uživaju u jedinstvenoj kulturnoj ponudi dva grada.

Tako je u Muzeju Jugoslavije, u obnovljenoj zgradi Muzeja 25. maj, koji se nalazi na 15 minuta šetnje od Železničke stanice Beograd Centar, nedavno otvorena izložba „Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta“. U ovom muzeju se može videti i osnovna postavka „Muzejska laboratorija”, a u Kući cveća aktuelna izložba „Umro je drug Tito“.

- Saradnja dve nacionalne ustanove kulture, iz dva grada, predstavlja svojevrstan kulturni most jer sjedinjuje umetničke i istorijske narative i pritom je jedinstven doživljaj za posetioce. Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske još jednom su pokazale važnost saradnje inicijativom „Dva muzeja povezana vozom”, kojom predstavljamo dinamični duo novih programa i izložbi, ali i železničkih veza koje se prepliću između dva muzeja za nastupajuće praznike. Kako je međuinstitucionalna saradnja jedan od najvažnijih faktora uspešnosti institucija, ovim partnerstvom želeli smo da predstavimo naše bogate fondove, produbimo kulturne odnose i oplemenimo kulturnu scenu Srbije. Pozvala bih Beograđanke i Beograđane, Novosađanke i Novosađane i sve druge zainteresovane da se otisnu na kratko putovanje između Beograda i Novog Sada i obiđu naše izložbe tokom jednog dana - izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Neda Knežević.

Trideset minuta laganog hoda od Železničke stanice Novi Sad, u Galeriji Matice srpske posetioce očekuju dve aktuelne izložbe: „Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ i „Pomorišac – Vasa Pomorišac“.

-  Kako je brzi voz „Soko“ započeo svoja redovna putovanja na relaciji Beograd – Novi Sad primetili smo kako, nakon dvadesetak minuta od njegovog dolaska u Novi Sad, u Galeriju Matice srpske uđe na desetine posetilaca koji nam napomenu da su, zahvaljujući vozu i blizini stanice, stigli „čak“ iz Beograda da posete naše aktuelne izložbe. Upravo zahvaljujući tome, mi smo u prethodnoj godini zabeležili preko 40 000 poseta na izložbi dela Uroša Predića. U oktobru smo otvorili izložbe „Paja Jovanović i Gustav Klimt“ i „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ i ponovo beležimo veliki broj poseta iz prestonice - rekla je upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, navodeći da su brzi voz „Soko“ i Srbijavoz učinili mnogo da se udaljenost između naša dva grada, ali i dva muzeja, smanji.

Danas , kada je vreme jedan od najdragocenijih resursa, zahvaljujući vozu „Soko” Novi Sad i Beograd udaljeni su svega 36 minuta. Uzimajući u obzir udaljenost dva muzeja od pomenutih železničkih stanica, to praktično znači da će nam samo sat vremena biti potrebno da iz jednog muzeja dođemo u drugi i uživamo u atraktivnim postavkama.

- Srpske železnice uveliko realizuju jedan sveobuhvatan projekat modernizacije. Učinjen je veliki napredak, a kao rezultat već se pokazalo da se ljudi definitivno vraćaju železnici. To najbolje pokazuje podatak da se vozovima na svim relacijama u Srbiji ove godine prevezlo sedam miliona putnika, što je tri puta više u odnosu na period pre dve godine - izjavio je izvršni direktor za saobraćaj i komercijalne poslove Srbijavoza, Zoran Puzović.
Prema njegovim rečima planirano je da naredne godine na prugama Srbije saobraća i 18 novih elektromotornih vozova poslednje generacije, što će omogućiti da se otvore nove linije i pojača i unapredi kvalitet postojećih.

- Ova inicijativa je samo još jedan dodatni podstrek za naše putnike i sve zaposlene u oblasti kulture i umetnosti, oblastima koje zbližavaju ljude na najplemenitiji način i duhovno ih obogaćuju. Ali ovo je tek početak. Jer posle dužeg vremena uskoro će biti otvorena linija između Leskovca i Niša i tu očekujemo da bukvalno ponovimo uspeh koji smo imali na liniji Beograd – Novi Sad, samo na delu između Leskovca, Niša i Aleksinca. Naši građani će isto tako lako moći da obiđu Gradsku kuću ili Caričin grad u Leskovcu, Ćele kulu, Narodni muzej i tvrđavu u Nišu, ili Zavičajni muzej u Aleksincu. Transportna povezanost našim vozovima u ovakvim projektima omogućiće, između ostalog, bolju i blisku kulturnu saradnju i to ne samo unutar zemlje, već nadamo se vrlo uskoro i van njenih granica - poručio je Puzović.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...