Jedan od najvećih izvora pitke vode nalazi se na Balkanu

28. July 2017

U selu Pljeva, koje se nalazi u podnožju planine Vitorog u BiH, u netaknutoj prirodi, koja i u toplim letnjim danima odiše svežinom i zelenilom, tri izvora sjedinjuju se i čine reku Plivu, koja se nakon 33 kilometra u Jajcu uliva u Vrbas.

Jedan od najvećih izvora pitke vode u svetu ujedno je i jedna od najvećih turističkih atrakcija Opštine Šipovo, a u pitanju su izvori reke Plive koji su od centra ovog grada udaljeni oko sedam kilometara.

Naime, na 490 metara nadomorske visine iz velike stene izbija bistra i hladna voda.

Već na samom početku Pliva pravi niz brzaka, slapova, a njen huk kao da tera posetioce da misle samo o predivnoj prirodi koju vide pred sobom.

Inače, i ostali izvori nalaze se u blizini, a do ovoga ispod stene odskoro vodi uski šumski put. Iako je moguće automobilom doći do samog izvora, zaista je šteta propustiti šetnju i pogled na Plivu koja teče kroz šumu.

Voda u hladnoj i brzoj reci, prema istraživanjima, potiče iz Glamočkog polja, a o njenom putu kroz velike dubine svedoči i njena temperatura koja i zimi i leti iznosi oko osam stepeni Celzijusovih.

Pored izvora iz stene nalazi se odmorište, do kojeg vode pešačke i biciklističke staze, a duž Plive nalazi se i veliki broj vodenica od kojih neke i dalje melju brašno, a druge svedoče o prošlosti ovih krajeva.

Siniša Pandžić, direktor Turističke organizacije Šipovo rekao je da ova organizacija fokus stavlja na aktivan odmor u prirodi i seoski turizam, odnosno boravak u seoskom ambijentu sa aktivnostima u prirodi, kao što je biciklizam, za koji je uređeno više od 200 kilometara šumskih puteva, a u turističkom info centru može se iznajmiti bicikl i dogovoriti vodič.

Prema njegovim rečima, popularno je i planinarenje, za koje kaže da postoji bezbroj staza, a najatraktivniji je uspon na Vitorog.

Gosti uživaju i u raftingu, kajaku i kanuu na Plivi, a redovno se organizuju i kružne posete prirodnim i kulturno istorijskim spomenicima Šipova i okoline.

Od nedavno, u turističkoj ponudi se nalazi i posmatranje divljih životinja, što se pokazalo kao pravi potez za upotpunjavanje ponude.

Naročito tokom leta u Šipovu se organizuje čitav niz manifestacija, kao što je sportsko-kulturna manifestacija Dani Šipova koji počinju 21. jula, te Vikend na Plivi, Janjski višeboj, Zlatni lipljen i druge manifestacije.

Na pitanje ko najčešće posećuje Šipovo i njegove atrakcije, naročito izvore Plive, Pandžić je objasnio da se uglavnom radi o organizavanim posetama domaćih turista.

- Imamo i goste sa strane, obično su u pitanju ribolovci, a u poslednje vreme dosta je gostiju iz Saudijske Arabije koji posećuju kompletnu dolinu Plive od Jajca, pa do samih izvora. Iz godine u godinu sve je veći broj turista - kazao je Pandžić.

Prema njegovim rečima u proteklih pet meseci Turistička organizacija mnogo je toga uradila na uređenju puta, šetačke staze i uređenju odmarališta na izvorima Plive.

Osim toga, plan im je da još ulažu u signalizaciju, ali i na uređenje mesta za odmaranje.

- Mislim da je najbitnija promocija, treba mnogo više da ulažemo u promociju i mislim da će to da poboljša posete Šipovu i izvorima Plive - dodao je Pandžić.

Izvor: vestinet.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...