Jastrebac najšumovitija planina na Balkanu

24. February 2020
Jastrebac najšumovitija planina na Balkanu

Jastrebac, bajkovita slika na samo dvadesetak kilometara od Kruševca. Jastrebačke šume i tišinu ovih februarskih dana, remete samo koraci retkih putnika i jelena koji dolaze na hranilište.

U potrazi za idiličnim februarskim predelima, mnogi su odlučili da praznični predah i školski raspust provedu u planinskim centrima. Zadivljujuće lep prizor dočekao je one koji su se odlučili za odmor na Jastrepcu.

Neki su došli zbog avantura parka, neki zbog jezera.

A veštačko jezero je i najveća atrakcija Jastrepca i njegov simbol. Na 480 metara visine polazna je tačka za izlete na Belu stenu, Majorovu česmu, Sokolov kamen, vrh Zmajevac...

- Vikendom je ovde prepuno, ali zahvaljujući zimskom raspustu imamo i dnevne varijante - kaže menadžer ugostiteljstva Vladica Milutinović i dodaje da su smeštajni kapaciteti uvećani za 50% u odnosu na proteklu godinu.

Sve koji prvi put dođu na Jastrebac zadivi lepota prirode najšumovitije planine na Balkanu. Od očiju javnosti sakriveno je uzgajalište krupne divljači Lomnička reka, na 400 hektara ograđenog prostora.

- To su u ovom slučaju evropski jeleni i divlja svinja - objašnjava Tomislav Radosavljević, rukovodilac Službe za lovstvo na Jastrepcu JP Srbijašume.

Osnovna namena je, ističe, naseljavanje tih jedinki u slobodnu prirodu Velikog Jastrepca i u druga lovna područja Srbije.

Životinje u uzgajalištu imaju svakodnevnu prihranu, a da bi lakše prezimili i jeleni i divlje svinje van rezervata, oko 20 tona hrane radnici preduzeća Srbijašume ostavljaju na osam punktova širom velikog grebena planine Jastrebac.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...