Japanci osmislili novi oblik putovanja

24. August 2020
Havaji, foto: Pixabay
Havaji, foto: Pixabay

Zbog drastične redukcije u saobraćaju prouzrokovane epidemijom japanski avio prevoznik otpočeo novu uslugu: fingirani let do stranih destinacija u sopstvenom vazdušnom prostoru. Nova turistička forma ostvarila uspešni start punim „letom za Havaje“.

U Zemlji izlazećeg Sunca, čiji imućni građani, u poređenju s mnogim drugim zemljama sveta, vole da višak prihoda troše na putovanja, u toku je evolucija čudesnih, novih formi putovanja.

Tu turističku novotariju, naravno, prouzrokovalo je širenje koronavirusa i odnosi se ne na realni, već na virtuelni, ili nešto što bi se možda moglo nazvati „paralelni“, svet.

Naime, japanski građani, koji su kao i mnogi širom sveta trenutno vezani za svoje domove zbog opasnosti od koronavirusa, već nekoliko meseci imaju priliku da preko svojih kompjutera učestvuju u virtuelnim turama u kojima vodiči koji se nalaze na određenoj domaćoj turističkoj destinaciji, koristeći pametne telefone i lake prenosne kamere, uživo emituju sliku i ton s lokacija karakterističnih za taj kraj, kao što su vidikovci, muzeji, restorani ili prodavnice suvenira.

Poslednjih nedelja te internet ture šire se i na inostranstvo, pa japanski mediji javljaju o virtuelnim putovanjima u zemlje srednje i južne Amerike, u kojima japanski vodiči koji žive u tim državama snimaju i pružaju informacije o lokalnim znamenitostima.

Međutim, trend fingiranja, odnosno, imitiranja pravog putovanja ovih dana u Japanu dostiže nove, sasvim neočekivane domete – japanski avio prevoznik ANA danas je organizovao devedesetominutni let unutar zemlje čiji je cilj bio da putnicima dočara putovanje na daleke Havaje.

Put avionom do Havaja i nazad unutar sopstvene zemlje

Osoblje te aviokompanije, obučeno u havajske košulje, dočekalo je 334 putnika na aerodromu Narita koji opslužuje Tokio pozdravom „aloha“ i ukrcalo ih u letelicu koju inače koristi isključivo za letove do Havaja i nazad, i koja je prepoznatljiva po tome što je celom dužinom oslikana motivom simpatične plave kornjače.

Tokom kružnog leta nad morem i najvećim japanskim ostrvom Honšu putnicima je, javljaju domaći mediji, serviran sok od ananasa koji kompanija inače nudi samo tokom letova za Havaje.

Kuriozitet je da je, zbog velikog interesovanja, za učešće u ovom jedinstvenom iskustvu, u kojem sve bilo kao na putu za Havaje, osim što nije bilo samih Havaja (i let nije trajao sedam sati kako je to uobičajeno), trebalo proći kroz lutrijski filter. Samo oni čija su imena izvučena putem žreba su imali pravo da kupe kartu za fingirani put na popularna američka ostrva. Prijavljenih je bilo čak 150 puta više nego mesta u avionu. 
Zamena za stvarnost dobra kao i stvarnost sama

Havaje godišnje poseti više od milion i po japanskih turista. Rekord je zabeležen 1997. godine kada je na pesak tih rajskih ostrva stalo čak 2,2 miliona Japanca.

Idilična vulkanska ostrva u središtu Pacifika, na otprilike pola puta između dalekoistočne carevine i sevenoameričkog kontinenta, među Japancima su omiljena kao odredište za venčanje i medeni mesec, provođenje novogodišnjih praznika, ali i kao lokacija za porodični odmor, zbog čega su Havaji za puno japanske dece prvo inostranstvo koje su videla u životu. Japanski džetset – sportisti, glumci, pevači – često kupuju stanove i kuće na tim seizmički trusnim ostrvima udaljenim oko 6.250 kilometara od njihovog zavičaja.

Kompanija ANA, trenutno najveći japanski avio-prevoznik, pre par godina dodala je svojoj floti tri širokotrupna aviona „erbas A-380“ koji mogu da ponesu svaki oko 580 putnika, upravo da bi maksimalno podigle profitabilnost linije za Havaje, čija se popunjenost tokom cele godine (pre početka epidemije) kretala između 80 i 90 odsto.

Zbog svega toga nije iznenađujuće da su za fingirano putovanje izabrani upravo Havaji i vazdušni div, „A-380“, koji je svojim velikim kapacitetom omogućio da preko 330 putnika zadrži relativno bezbedno rastojanje.

I dok putnici na odglumljenom letu listom izjavljuju da im je drago da su mogli da bar donekle osete atmosferu putovanja i naslute bar nešto od Havaja, što ukazuje na to da je on uspešno odigrao ulogu psihološkog ventila za frustraciju nastalu usled neslobode kretanja koju je prouzrokovao koronavirus, ostaje nejasno kako bi se takva vrsta putovanja mogla nazvati, odnosno, okarakterisati.

Nedoumica prevashodno leži u tome što učesnici nisu imali baš nikakav dodir sa odredištem putovanja – ni realno, fizički, ni posredno, putem slike i tona. Štaviše, oni čak, nisu došli u dodir ni sa kopijom destinacije – vrsta virtuelnog putovanja kakva se može iskusiti u zabavnim parkovima ili filmskim studijima gde postoje imitacije svetski poznatih predela i zgrada iz drugih delova sveta.

NJihov put stoga se opire definiciji. On nije ni pravi, ni virtuelan. Jer, iako nestvaran u smislu da se letelica nije zaputila ka Havajima, on je ipak realan i činjeničan jer je izveden u materijalnom objektu i fizičkom prostoru, a ne na elektronskoj mreži ili u nečijoj mašti. Međutim, kada se uzme u obzir gluma i imitacija u odevanju, on bi se možda mogao nazvati „teatralnim“.

Teatralni turizam

Iskustvo japanskih „putnika“ psihološki podseća na zadovoljstvo kakvo potrošači osete kada dođu u posed falsifikata neke poznate marke. Skoro svi znaju da proizvod koji su kupili nije autentičan i kvalitetan, ali se, ipak, prave da jeste i pri tom se osećaju važnim i zadovoljnim.

Kada se ima na umu ta interesantna ljudska logika, „teatralni“, „fingirani“ ili „lažni“ turistički let za Havaje na koji je u dva časa popodne 22. avgusta pošao avion-kornjača japanskog avioprevoznika ANA, nije sasvim neshvatljiv, a možda se može reći i da konceptualno nije potpuno originalan ili nezabeležen, jer sličan fenomen imitacije već postoji u industriji odevnih i drugih predmeta.

Uprkos tome, nemoguće je oteti se utisku da on predstavlja novu dimenziju u imitiranju stvarnosti i novi dokaz da se u savremenom društvu sve više briše razlika između autentičnog i glumljenog, istinitog i lažnog.

Sa svojim zabavnim parkovima koji imitiraju strane zemlje, poput „Španskog parka“, „Švajcarskog sela“ ili „Hholandskog grada“, sa svojim hologramskim muzičkim zvezdama, video igricama, virtuelnim turama i sada fingiranim letovima, Japan je nesumnjivo prethodnica sveta u njegovom sve odlučnijem (i mnogi bi rekli, sve pogubnijem) maršu ka teatralnom turizmu i imitaciji života.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...