Jahorina dobija gondolu vredu 8 miliona evra

09. May 2019
Jahorina dobija gondolu vredu 8 miliona evra

Gondola, vredna oko 8 miliona evra biće do 1. decembra izgrađena na Jahorini, čime će olimpijska planina dobiti još jednu turističku atrakciju, saopštio je Olimpijski centar Jahorina.

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić i direktor kompanije “Leitner” Martin Leitner potpisali su ugovor o izgradnji gondole, posle javne nabavke za izgradnju gondole koja je sprovedena u prethodom periodu, prenosi Klix.ba.

- Ovo je još jedan veliki projekat za Olimpijski centar Jahorina, lokalnu zajednicu ali i celu Republiku Srpsku. Izgradnjom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivaće se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorišćenosti turističkog potencijala planine - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će gondola imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata, što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih lepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će omogućiti da svakog sata bude prevezeno više od 2.700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

Dejan Ljevnaić je istakao da će se izgradnjom gondole eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, da će se rasteretiti centralne staze na planini i da će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla.

- Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu, što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine, nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku ali i letnju turističku atrakciju i sa njom Jahorina više neće biti ista - istakao je Ljevnaić.

Izvor:Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...