Jahorina dobija gondolu vredu 8 miliona evra

09. May 2019
Jahorina dobija gondolu vredu 8 miliona evra

Gondola, vredna oko 8 miliona evra biće do 1. decembra izgrađena na Jahorini, čime će olimpijska planina dobiti još jednu turističku atrakciju, saopštio je Olimpijski centar Jahorina.

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić i direktor kompanije “Leitner” Martin Leitner potpisali su ugovor o izgradnji gondole, posle javne nabavke za izgradnju gondole koja je sprovedena u prethodom periodu, prenosi Klix.ba.

- Ovo je još jedan veliki projekat za Olimpijski centar Jahorina, lokalnu zajednicu ali i celu Republiku Srpsku. Izgradnjom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivaće se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorišćenosti turističkog potencijala planine - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će gondola imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata, što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih lepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će omogućiti da svakog sata bude prevezeno više od 2.700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

Dejan Ljevnaić je istakao da će se izgradnjom gondole eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, da će se rasteretiti centralne staze na planini i da će raditi u ekstremnim uslovima kada su veliki vetrovi i magla.

- Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu, što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine, nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku ali i letnju turističku atrakciju i sa njom Jahorina više neće biti ista - istakao je Ljevnaić.

Izvor:Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....