Izmene u postojećoj šemi elektronskih turističkih viza za Indiju

11. April 2017
Izmene u postojećoj šemi elektronskih turističkih viza za Indiju

Vlada Indije je promenila nomenklaturu postojeće „elektronske turističke vize“ koja je dostupna državljanima Republike Srbije u „elektronsku vizu“, i proširila njen opseg dodajući tri podkategorije: „e-Turistička viza“, „e-Poslovna viza“ i „e-Medicinska viza“, počevši od 1. aprila 2017. godine.

Dužinu trajanja e-Vize nije moguće produžiti, osim u slučaju e-Medicinske vize. U načelu, e-Viza se ne može preinačiti u bilo koji drugi tip vize. Ova revidirana pogodnost e-Vize postoji na 24 glavna aerodroma u Indiji – Delhi, Mumbaj, Čenaj, Kolkata, Hajderabad, Bangalor, Tiruvanantapuram, Goa, Varanasi, Gaja, Ahmedabad, Amricar, Tiručirapali, Džajpur, Laknau, Kočin, Kožikode, Mangalor, Pune, Nagpur, Koimbator, Bagdogra, Guvahati i Čandigar, kao i na tri morska pristaništa – Mangalor, Kočin i Marmagao, dok je izlaz iz Indije moguć preko bilo kog nadležnog imigracionog kontrolnog punkta (ICP) u Indiji.

E-Viza se može izvaditi maksimum dva puta u toku kalendarske godine, i predstavlja pridodatak  na postojeći vizni servis koji pruža Ambasada Indije. Najvažnija obeležja ove revidirane šeme su sledeća:

e-Turistička viza: namenjena je onima čija je jedina svrha posete Indiji razonoda, razgledanje znamenitosti, posete prijateljima ili rođacima, i pohađanje kratkotrajnih joga programa. Period važenja e-Turističke vize je 120 dana sa dva ulaska, počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana.

e-Poslovna viza: dozvoljava sve poslovne aktivnosti koje spadaju pod uobičajenu poslovnu vizu. Period važenja e-Poslovne vize je 120 dana sa dva ulaska počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana.

e-Medicinska viza: dozvoljava lečenje kao i tretmane koji spadaju u sistem indijske tradicionalne medicine. Period važenja e-Medicinske vize je 120 dana sa tri ulaska počevši od dana prispeća u Indiju, a maksimalna dozvoljena dužina boravka je 60 dana. Produženje trajanja vize do 6 meseci je moguće dobijanjem odobrenja od strane Biroa za strance - Foreigners Regional Registration Officer (FRRO) ili Foreigners Registration Officer (FRO), koji rešavaju svaki pojedinačni zahtev od slučaja do slučaja.

Pravo na korišćenje

  • Pasoš mora biti važeći još najmanje šest meseci od datuma ulaska u Indiju. Pasoš mora sadržati najmanje dve cele prazne stranice za stavljanje pečata od strane imigracionog službenika.
  • Aplikant mora posedovati povratnu kartu, ili kartu za dalje putovanje, kao i dovoljnu količinu novca za trošak tokom svog boravka u Indiji.
  • Ova viza nije dostupna licima koja su upisana u pasoš roditelja/supružnika, tj. svaki pojedinac mora posedovati zasebni pasoš.
  • Državljani Srbije koji su nosioci diplomatskih i službenih pasoša nastavljaju da i dalje slobodno ulaze u Indiju bez vize.
  • Ova viza nije dostupna nosiocima Međunarodnih putnih isprava.

Kako podneti zahtev za vizu?

Od podnosioca se zahteva da se uloguju na vebsajt https://indianvisaonline.gov.in  kako bi pristupili propisanom onlajn viza obrascu.

  • Od podnosilaca se traži da  podnesu zahtev najkraće 4 dana pre datuma dolaska u Indiju, a najduže 120 dana pred put. Na primer, ukoliko podnosi zahtev 1. septembra, podnosilac može naznačiti datum dolaska u Indiju u rasponu od 5. septembra do 2. januara.
  • Podnosilac mora aploudovati svoju skorašnju anfas fotografiju sa belom pozadinom, kao i stranicu pasoša koja sadrži lične podatke podnosioca – ime, datum rođenja, nacionalnost, rok važenja pasoša itd. Zahtev može biti odbijen ukoliko aploudovana dokumenta i slike nisu jasne ili ne odgovaraju propisanim standardima.
  • Nakon popunjavanja svojih podataka na veb stranci https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  podnosilac treba da klikne na „Plati sada“ kako bi izvršio onlajn plaćanje. Nakon uspešno obavljene transakcije, podnosilac će biti preusmeren na potvdu o uspelom plaćanju.
  • Nakon završetka onlajn procedure, podnosilac treba da odštampa izdatu e-Vizu i da je ponese sa sobom prilikom putovanja.
  • Obavezno uzimanje biometrijskih podataka od podnosioca biće obavljeno u službi Imigracije prilikom dolaska u Indiju.
  • Podnosioci moraju biti pažljivi prilikom plaćanja takse za e-Vizu. Ukoliko je broj neuspelih pokušaja plaćanja veći od tri (3), identifikacioni broj obrasca će biti blokiran, i podnosilac će morati da ponovi postupak time što će popuniti novi obrazac, i dobiti novi identifikacioni broj.
  • Pre nego što krene sa ponovnim popunjavanjem obrasca, podnosilac bi trebalo da sačeka 4 sata nakon podnošenja obrasca i plaćanja takse, jer ažuriranje statusa o plaćanju može da potraje i do 4 sata.

Cene viza

  • Cena e-Turističke vize  koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50 /naspram cene od US$100/ - koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne turističke vize.
  • Cena e-Poslovne vize koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50 /naspram cene od US$120/ - koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne poslovne vize.
  • Cena e-Medicinske vize koja se primenjuje za državljane Srbije je US$50 /naspram cene od US$80/ - koja se naplaćuje u Ambasadi za izdavanje standardne medicinske vize.
  • Taksa za e-Vizu koja se jednom plati nije povratna, jer se plaća za obradu zahteva za vizu, i ne zavisi od toga da li će VIZA biti odobrena ili odbijena.

(Na cenu e-Vize se dodatno naplaćuje bankarska provizija za transakciju u iznosu od 2,5%. Taksa za e-Vizu mora biti plaćena najmanje 4 dana pre očekivanog datuma putovanja, u suprotnom zahtev za vizu neće biti obrađen).

Ostale važne smernice

Aplikanti mogu onlajn da prate status svog zahteva za vizu  klikom na opciju viza status.

Državljani koji dolaze iz zemalja pogođenih žutom groznicom moraju sa sobom imati KARTON O VAKCINACIJI PROTIV ŽUTE GROZNICE prilikom dolaska u Indiju. U suprotnom, mogu biti zadržani u karantinu do 6 dana prilikom dolaska u Indiju.

Podnosioci se savetuju da se obrate zvaničnom e-Viza veb sajtu https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html ili da pozovu Ambasadu Indije u Beogradu na broj 00381-11-2667990, ili pošalju imejl na infobg@eunet.rs za dalja uputstva.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...