Iz Udruženja turističkih vodiča Srbije: Sačuvati ljudske resurse!

20. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Na sastanku Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije razgovaralo se o trenutnoj situaciji u turizmu i svim problemima koji će nastati za turističku privredu, sa posebnim akcentom na delatnost turističkih vodiča, s obzirom da su u prethodnih mesec dana otkazane usluge turističkog vođenja od strane velikog broja inostranih i domaćih turističkih agencija. Sada se to pretvorilo u noćnu moru jer su otkazane sve usluga do kraja 2020. godine.

Među turističkim vodičima postoji nekoliko kategorija:

1. Turistički vodiči kojima je ovo jedino zanimanje i koji radeći preko Udruženja turističkih vodiča Srbije, turističkih agencija ili kao samostalna delatnost ostvaruju svoj socijalni status (penziono i zdravstveno osiguranje). Ovi licencirani turistički vodiči često izdržavaju i svoje porodice što ovaj veliki problem mnogostruko uvećava.

2. Turistički vodiči kojima je ovo dodatna delatnost (studenti, zaposleni i penzioneri) i koji na ovaj način plaćaju školovanje ili dopunjavaju budžet porodice za normalan život.

Iz udruženja napominju da su svesni složenosti trenutne situacije i predlažu da se iznađe najbolje moguće rešenje kako bi se prevazišao ovaj težak period.

Predlog udruženja je:

1. Da se onim turističkim vodičima kojima je ovo osnovna delatnost i koji uplaćuju staž, socijalno, zdravstveno osiguranje i sve ostale dažbine predviđene zakonom država pomogne tako što će, predvideti sredstva iz odgovarajućih izvora da se izmire ove dažbine u narednih 6 meseci do godinu dana. Na taj način bi omogućili ovim porodicama da imaju bar socijalnu i zdravstvenu sigurnost.

2. Da se svi licencirani turistički vodiči, nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja finansijskih dažbina, predviđenih zakonom, u periodu od 6 meseci do godine dana, kako bi se ova delatnost konsolidovala.

Bez kvalitetnih turističkih vodiča, ne postoji ni mogućnost za kvalitetan turizam. Treba sačuvati ljudske resurse i njihovu sposobnost da rade u interesu promocije i prezentacije naše zemlje.

Udruženje turističkih vodiča Srbije ime 170 članova.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...