Iz pomoći isključeni prevoznici, vodiči i preduzetnici u turizmu

11. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je u četvrtak 10.12.2020. godine da je nedopustiva diskriminacija preduzetnika u turizmu, prevoznika i turističkih vodiča tokom raspodele pomoći u jednoj minimalnoj zaradi.

- Zahtevamo da se preduzetničke turističke agencije pod hitno uključe u ovaj vid pomoći jer su platili poreze i doprinose i na svoje plate, a ne samo na plate radnika - navedeno je u saopštenju.

- Apsurdno je da su prevoznici izuzeti iz ovih mera iako su jednako pogođeni, a nije jasno ni na koji će način turistički vodiči biti obuhvaćeni jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno naveo da će pomoć bit dodeljena i njima - dodaje se.

UTAS navodi i da ima primera turističkih agencija kojima je turizam poddelatnost jer im je prevoz glavna delatnost, te zbog krute raspodele po šiframa delatnosti nemaju prava na ovu pomoć u vidu jednog minimalca.

- Očekujemo da nadležni hitno isprave te propuste kako bi se obezbedila ravnopravnost za sve učesnike poreskog sistema, iako smatramo da navedena pomoć u vidu jedne minimalne zarade nije pomoć privredi već dodatna obaveza, te da samo odlaže masovna otpuštanja - navodi se u saopštenju.

Ističe se i da UTAS zabrinjava što nadležne institucije izbegavaju formiranje radnih grupa u koje bi se uključili predstavnici privrednika koji su najviše pogođeni krizom, kako bi se pronašla adekvatna i dugotrajna rešenja.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...