Istorijski momenat za simbol Novog Sada u okviru Dočeka

29. December 2023
Image by 1913330 from Pixabay
Image by 1913330 from Pixabay

Novi Sad će 31. decembra obeležiti jedan istorijski trenutak kada će po prvi put čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi biti osvetljen umetničkim projekcijama i proširenom realnošću. Na taj način obeležje grada, staro tri veka, biće povezano sa Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada zahvaljujući kome je u prošlosti Srpska Atina bio jedan od prvih osvetljenih gradova Evrope a danas ponosni nosilac titule UNESCO kreativni grad u oblasti novomedijskih umetnosti.

Pored uključivanja jedne od najvećih znamenitosti Novog Sada, Tesla svetlosna galerija će u okviru Dočeka 31. decembra kroz igru svetla i zvuka, interaktivne audio-vizuelne umetničke instalacije, stvoriti potpuno novi ambijent baroknog dragulja Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa. Umetnički radovi će biti postavljeni širom Podgrađa, od Beogradske do instalacije nekadašnjeg mesta Novosadske kapije, sve do Sata, parka i Planetarijuma na Tvrđavi.

Umetnici iz Holandije, regiona ali i Srbije i Novog Sada učestvovaće u ovogodišnjoj pripremi Tesla svetlosne galerije čineći Doček iznova drugačijim i posebnim u odnosu na sve druge proslave Nove godine u ovom delu Evrope.

Uz Moniku Bilbiju Ponjavić, Đorđa Popovića, Dejana Stojkova, Miloša Martinova, Tijanu Jevrić, Ivanu Janošev i holandske artiste Alex Prooper i Simone van Dam, u tome će im pomoći i studenti Akademije umetnosti i Fakulteta tehničkih nauka, odseka za scenski dizajn, kao i Komitetet za razvoj svemirskog programa i Astronomsko društvo Novi Sad.

Muzički program u Podgrađu

Pored vizuelnog momenta u okviru Dočeka na tri muzičke scene nastupiće mnogobrojni evropski, regionalni i domaći izvođači. U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave te noći nastupiće mladi bend čiji su koncerti svi rasprodati Buč Kesidi, potom dobitnici MTV nagrade i čuvenog hrvatskog Porina Elemental, osnivač globalnog fenomena Balkan Bit Kiril Džajkovski, kao i legende roka na ovim prostorima Partibrejkers. Na Doček stižu i ovogodišnji dobitnici najprestižnije regionalne muzičke nagrade Milan Mladenović, Ljubičice, najaktuelniji regionalni tribjut bend iz Srbije ABBA RING, pariski producent i Di-džej Frank Rodžer, kao i jedan od pionira elektronske muzike Di-džej Dejan Milićević.

Partneri Dočeka su Idea, Birra Moretti, kompanija NIS i DDOR osiguranje.

Svi programi na Dočeku 31. decembra su besplatni.

Sve informacije o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...