Istanbul spremno dočekuje čuvenu sezonu lala

21. March 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Sezona lala najavljuje dolazak proleća u Istanbulu. Svake godine u aprilu, neka od najpopularnijih mesta u Istanbulu su ukrašena šarenim prolećnim lalama, pretvarajući grad u pravi vizuelni užitak. Na primer, tepih od lala je utkan u Sultanahmet koristeći metod akvakulture uzgoja lala. Prizor koji oduzima dah osvaja i domaće i strane posetioce na prvi pogled. Slični primeri se mogu naći i u parkovima Emirgan, Gulhane, i Jildiz, botaničkoj bašti Soganli i gajevima Bejkoz, Bujuk Čamlidža, Kučuk Čamlidža, i Fethipaša, kao i u Hidiv paviljonu u Istanbulu.

Simbol lale je značajan u turskoj umetnosti i kulturi

U Anadoliju su lale doneli Turci sa centralnoazijskih Pamir planina, prvobitne domovine lala i postale su jedan od najvažnijih simbola turske kulture. Lala, lukovičasta biljka, se koristi kao ukrasni motiv u rukotvorinama od 12. veka. Ovaj prelepi cvet je bio u trendu u osmanskom periodu kao tema pesama i priča. Motivi lala korišćeni su u dekoracijama džamija, nadgrobnih spomenika i palata, kao i u šarama ćilima, na kaftanima i sanducima za miraz, pa čak i na novčićima, borbenim šlemovima i odlivcima topova.

Lale, u suštini divlje cveće, kultivisane su tokom 16. veka u Istanbulu, prestonici Osmanskog carstva i sađene su širom grada kao baštensko cveće. Ova strast prema lalama se proširila tokom vladavine Sulejmana Veličanstvenog, što je dovelo do razvoja različitih sorti i ove biljke, npr. istanbulska lala, koja se poistovećuje i sa simbolom grada. Za vreme vladavine sultana Ahmeda III, lala dostiže toliki značaj, sa skoro dve hiljade sorti, da je dala ime čitavoj jednoj eri – eri lala (Lale Devri) početkom 18. veka.

Svaka boja ima drugačije značenje

Kako se uzgajalo sve više sorti, lale i njihove boje su prenosile različita značenja. Crvene lale su simbolizovale ljubav, dok su bele predstavljale čistotu i nevinost. Ljubičasti cvetovi su označavali plemenitost i romantiku, a žuti ukazivali na radost i beznadežnu ljubav. Retka crna lala označavala je nedostižnost i retkost, dok je prugasta lala označavala čitavu frazu “imaš lepe oči”.

Ovaj prelepi cvet, koji zauzima tako važno mesto u turskoj kulturi, prvo je donet u Austriju, a zatim u Holandiju u drugoj polovini 15. veka i tako uveden u Evropu. Ubrzo su stekli veliku popularnost u Holandiji, lale su donete u Otavu, glavni grad Kanade, postajući svetski poznate.

Postoje brojne sorte lala koje se i danas uzgajaju u Anadoliji, a među najupečatljivijim je „obrnuta lala“, poznata i kao „uplakana nevesta“. Širom sveta postoji 167 vrsta obrnutih lala.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...