Intervju: Marija Labović, TOS - U 2020. fokus na avanturama duha

28. February 2020
Foto: Turistička organizacija Srbije
Foto: Turistička organizacija Srbije

Da je prošla godina bila rekordna u turizmu Srbije, najbolje govori stastistika: za prvih 11 meseci 2019. godine ostvaren je rast broja inostranih turista od 7%, dok je, prema podacima UNWTO, na nivou Evrope zabeležen rast od svega 3%! Srbiju je posetilo više od 3,5 miliona turista, devizni priliv bio je veći od 1,4 milijarde evra, a domaći turizam nastavio je da raste, što ohrabruje i obećava da će se, ako ne bude značajnijih tržišnih potresa, ovakav trend nastaviti i u 2020.  Akcenat će i ove godine biti na indijskom, kineskom, ruskom i nemačkom tržištu, ali i francuskom i turskom, a fokus ovogodišnje kampanje biće na avanturama duha – otkriva Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ako rezimiramo prošlu, veoma uspešnu godinu u turizmu Srbije, šta je to što biste naročito istakli?

- Sumirajući rezultate u promociji Srbije tokom 2019, možemo da se pohvalimo da nas je Lonely Planet, jedan od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svetu, svrstao u top 10 mesta koje treba posetiti u 2020. godini. Vodeći kineski turistički magazin – Voyage proglasio je Srbiju za destinaciju sa najvećim turističkim potencijalom za 2019. godinu. To priznanje Srbiji je dodelila i kineska društvena mreža Weibo. Prvi put smo se predstavili na tržištu Indije - na dva veoma značajna događaja u Mumbaiju i Nju Delhiju. Zahvaljujući efikasnoj promociji Srbije u Kini, napravili smo značajan projekat zajedničkog nastupa Srbije i Crne Gore na dalekim tržištima Kine, SAD i Kanade tokom 2020. godine, vredan 340.000 evra, koji je Evropska turistička komisija prihvatila da finansira. 

Najbolji rezultati na kineskom, ruskom i nemačkom tržištu

Koje aktivnosti TOS-a su, po vašoj oceni, najviše doprinele ovakvim rezultatima? Na šta ste najponosniji?

- Zaposleni u Turističkoj organizacija Srbije svakodnevno ulažu veliku kreativnu energiju i trud na promociji Srbije u celom svetu. Naši napori, daju rezultate. Tome su značajno doprinele promotivne kampanje koje smo radili u zemlji i inostranstvu – putem medija i društvenih mreža ali i veliki broj studijskih poseta. Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) dodelio je TOS-u priznanje za digitalnu kampanju #seeserbia #vidisrbiju, u kategoriji - Promocija srpske kreativnosti u inostranstvu. Kampanja kojom je tokom 2019. godine TOS na društvenim mrežama promovisao Srbiju kao celogodišnju destinaciju, zabeležila je 16 miliona pregleda video sadržaja, više od 18 miliona interakcija, kao i više od 200 miliona impresija. Samo u stranim medijima, imali smo više od 2.000 objava tokom godine!

Posebno smo ponosni na rezultate na kineskom, ruskom i nemačkom tržištu. Srbija je na prvom mestu u Evropi po procentu rasta ruskih turista (+30%), iza nas su Slovačka i Holandija, ističu u izveštaju Evropske turističke komisije za period januar-avgust 2019. Naša zemlja je na 3. mestu u Evropi po procentu rasta broja kineskih turista, a na 4. mestu u Evropi (iza Crne Gore, Estonije i Slovenije) po procentu rasta broja turista iz Nemačke.

Intenzivna promocija - i globalno i lokalno

Kako izgleda projekcija aktivnosti TOS-a u 2020? Na kojim tržištima i aktivnostima će ove godine biti fokus i kakvu kampanju ćete voditi?

- Prvo priznanje u ovoj godini je već stiglo - “China Travel Agent magazine”, jedan od najrelevantnijih turističkih magazina koji pruža sve neophodne informacije za turističku industriju Kine, proglasio je Srbiju za – jednu od najperspektivnijih destinacija u toj zemlji. Ove godine planiramo da nastavimo intenzivnu promotivnu kampanju i na globalnom i na lokalnom nivou. Prateći najnovije trendove u turizmu i uvažavajući značaj interneta za današnjeg turistu, planiramo intenzivne kampanje na društvenim mrežama i drugim kanalima digitalne komunikacije. Srbiju ćemo promovisati na vodećim svetskim medijima kao što je BBC, nastavićemo kampanju i na Trip Advisor-u, kineskim društvenim mrežama i portalima, ali planiramo i veoma sadržajnu kampanju kroz događaje u Srbiji i regionu. Fokus ovogodišnje kampanje biće avanture duha. Osim promocije jedinstvenog kulturnog nasleđa i živopisne i autentične savremene kulturne scene, kroz koncept « Avanture duha» predstavićemo i ostale turističke proizvode – city break, gastronomiju, manifestacije, aktivni odmor, odmor na selu, spa i wellness.

Očekujemo da će u 2020. na tržištu Indije, na kojem smo se prvi put predstavili u 2019. godini – biti zabeležen porast turista. Bićemo prisutni i na tržištima Rusije, Turske, UAE, a za nas je, zbog direktnog leta Er Srbije - Beograd – Njujork, takođe važno i tržište SAD. TOS se vratio i na sajam u Madridu, jer i do tog grada ponovo imamo direktnu liniju iz Beograda. Naravno, mi ćemo naše promotivne aktivnosti nastaviti istim intenzitetom u zemljama EU, kao i zemljama bivše Jugoslavije i regiona, obzirom da odatle dolazi najveći broj turista. Ali poseban prioritet će imati i: Kina, Rusija, Nemačka, Francuska i Turska.

Planinski centri i banje – best seleri u najavi

Kakva su vaša očekivanja od ove turističke godine?

- I ove godine očekujemo da se nastavi pozitivan trend rasta dolazaka i noćenja inostranih i  domaćih turista. Očekujemo da i 2020. godina prevaziđe rezultate sada već rekordne 2019, s nadom da će taj rast i ove godine biti veći od evropskog i svetskog proseka. Što se finansijskih targeta tiče, naš cilj je da u 2020. godini ostvarimo više od 1,5 milijardu deviznog priliva od turizma. 

Iz ove perspektive, uz informacije o tržišnim kretanjima i trendovima, i vaše ozbiljno iskustvo u turizmu, kako izgleda budućnost turizma u Srbiji? Šta će narednih godina biti best seleri?

- Imamo sve razloge da verujemo da će Srbija postati još privlačnija destinacija turistima iz celog sveta. Očekujem da će za inostrane turiste i narednih godina Beograd biti najinteresantniji, kao city break destinacija. Trendovi u turizmu se menjaju, pa turisti sve češće traže aktivan odmor, bekstvo od stresa i prevenciju zdravlja. Zbog toga očekujem da će sve atraktivniji biti naši planinski centri i banje ali i one manje poznate destinacije gde se kombinuju boravak u tradicionalnim domaćinstvima u prirodi i gastronomiju. Obzirom na velika ulaganja koja su realizovana širom Srbije u: Vrnjačkoj Banji, Sokobanji, na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama i u ostalim banjskim i planiniskim centrima - očekujem dalji rast broja noćenja i dolazaka domaćih turista. Oni su sve zainteresovaniji za više kraćih odmora i spremniji da deo odmora provedu u Srbiji, jer je turistička ponuda iz godine u godinu sve bogatija. 

Ljiljana Rebronja

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...