Intervju: Marija Labović, TOS - U 2020. fokus na avanturama duha

28. February 2020
Foto: Turistička organizacija Srbije
Foto: Turistička organizacija Srbije

Da je prošla godina bila rekordna u turizmu Srbije, najbolje govori stastistika: za prvih 11 meseci 2019. godine ostvaren je rast broja inostranih turista od 7%, dok je, prema podacima UNWTO, na nivou Evrope zabeležen rast od svega 3%! Srbiju je posetilo više od 3,5 miliona turista, devizni priliv bio je veći od 1,4 milijarde evra, a domaći turizam nastavio je da raste, što ohrabruje i obećava da će se, ako ne bude značajnijih tržišnih potresa, ovakav trend nastaviti i u 2020.  Akcenat će i ove godine biti na indijskom, kineskom, ruskom i nemačkom tržištu, ali i francuskom i turskom, a fokus ovogodišnje kampanje biće na avanturama duha – otkriva Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ako rezimiramo prošlu, veoma uspešnu godinu u turizmu Srbije, šta je to što biste naročito istakli?

- Sumirajući rezultate u promociji Srbije tokom 2019, možemo da se pohvalimo da nas je Lonely Planet, jedan od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svetu, svrstao u top 10 mesta koje treba posetiti u 2020. godini. Vodeći kineski turistički magazin – Voyage proglasio je Srbiju za destinaciju sa najvećim turističkim potencijalom za 2019. godinu. To priznanje Srbiji je dodelila i kineska društvena mreža Weibo. Prvi put smo se predstavili na tržištu Indije - na dva veoma značajna događaja u Mumbaiju i Nju Delhiju. Zahvaljujući efikasnoj promociji Srbije u Kini, napravili smo značajan projekat zajedničkog nastupa Srbije i Crne Gore na dalekim tržištima Kine, SAD i Kanade tokom 2020. godine, vredan 340.000 evra, koji je Evropska turistička komisija prihvatila da finansira. 

Najbolji rezultati na kineskom, ruskom i nemačkom tržištu

Koje aktivnosti TOS-a su, po vašoj oceni, najviše doprinele ovakvim rezultatima? Na šta ste najponosniji?

- Zaposleni u Turističkoj organizacija Srbije svakodnevno ulažu veliku kreativnu energiju i trud na promociji Srbije u celom svetu. Naši napori, daju rezultate. Tome su značajno doprinele promotivne kampanje koje smo radili u zemlji i inostranstvu – putem medija i društvenih mreža ali i veliki broj studijskih poseta. Udruženje za tržišne komunikacije Srbije (UEPS) dodelio je TOS-u priznanje za digitalnu kampanju #seeserbia #vidisrbiju, u kategoriji - Promocija srpske kreativnosti u inostranstvu. Kampanja kojom je tokom 2019. godine TOS na društvenim mrežama promovisao Srbiju kao celogodišnju destinaciju, zabeležila je 16 miliona pregleda video sadržaja, više od 18 miliona interakcija, kao i više od 200 miliona impresija. Samo u stranim medijima, imali smo više od 2.000 objava tokom godine!

Posebno smo ponosni na rezultate na kineskom, ruskom i nemačkom tržištu. Srbija je na prvom mestu u Evropi po procentu rasta ruskih turista (+30%), iza nas su Slovačka i Holandija, ističu u izveštaju Evropske turističke komisije za period januar-avgust 2019. Naša zemlja je na 3. mestu u Evropi po procentu rasta broja kineskih turista, a na 4. mestu u Evropi (iza Crne Gore, Estonije i Slovenije) po procentu rasta broja turista iz Nemačke.

Intenzivna promocija - i globalno i lokalno

Kako izgleda projekcija aktivnosti TOS-a u 2020? Na kojim tržištima i aktivnostima će ove godine biti fokus i kakvu kampanju ćete voditi?

- Prvo priznanje u ovoj godini je već stiglo - “China Travel Agent magazine”, jedan od najrelevantnijih turističkih magazina koji pruža sve neophodne informacije za turističku industriju Kine, proglasio je Srbiju za – jednu od najperspektivnijih destinacija u toj zemlji. Ove godine planiramo da nastavimo intenzivnu promotivnu kampanju i na globalnom i na lokalnom nivou. Prateći najnovije trendove u turizmu i uvažavajući značaj interneta za današnjeg turistu, planiramo intenzivne kampanje na društvenim mrežama i drugim kanalima digitalne komunikacije. Srbiju ćemo promovisati na vodećim svetskim medijima kao što je BBC, nastavićemo kampanju i na Trip Advisor-u, kineskim društvenim mrežama i portalima, ali planiramo i veoma sadržajnu kampanju kroz događaje u Srbiji i regionu. Fokus ovogodišnje kampanje biće avanture duha. Osim promocije jedinstvenog kulturnog nasleđa i živopisne i autentične savremene kulturne scene, kroz koncept « Avanture duha» predstavićemo i ostale turističke proizvode – city break, gastronomiju, manifestacije, aktivni odmor, odmor na selu, spa i wellness.

Očekujemo da će u 2020. na tržištu Indije, na kojem smo se prvi put predstavili u 2019. godini – biti zabeležen porast turista. Bićemo prisutni i na tržištima Rusije, Turske, UAE, a za nas je, zbog direktnog leta Er Srbije - Beograd – Njujork, takođe važno i tržište SAD. TOS se vratio i na sajam u Madridu, jer i do tog grada ponovo imamo direktnu liniju iz Beograda. Naravno, mi ćemo naše promotivne aktivnosti nastaviti istim intenzitetom u zemljama EU, kao i zemljama bivše Jugoslavije i regiona, obzirom da odatle dolazi najveći broj turista. Ali poseban prioritet će imati i: Kina, Rusija, Nemačka, Francuska i Turska.

Planinski centri i banje – best seleri u najavi

Kakva su vaša očekivanja od ove turističke godine?

- I ove godine očekujemo da se nastavi pozitivan trend rasta dolazaka i noćenja inostranih i  domaćih turista. Očekujemo da i 2020. godina prevaziđe rezultate sada već rekordne 2019, s nadom da će taj rast i ove godine biti veći od evropskog i svetskog proseka. Što se finansijskih targeta tiče, naš cilj je da u 2020. godini ostvarimo više od 1,5 milijardu deviznog priliva od turizma. 

Iz ove perspektive, uz informacije o tržišnim kretanjima i trendovima, i vaše ozbiljno iskustvo u turizmu, kako izgleda budućnost turizma u Srbiji? Šta će narednih godina biti best seleri?

- Imamo sve razloge da verujemo da će Srbija postati još privlačnija destinacija turistima iz celog sveta. Očekujem da će za inostrane turiste i narednih godina Beograd biti najinteresantniji, kao city break destinacija. Trendovi u turizmu se menjaju, pa turisti sve češće traže aktivan odmor, bekstvo od stresa i prevenciju zdravlja. Zbog toga očekujem da će sve atraktivniji biti naši planinski centri i banje ali i one manje poznate destinacije gde se kombinuju boravak u tradicionalnim domaćinstvima u prirodi i gastronomiju. Obzirom na velika ulaganja koja su realizovana širom Srbije u: Vrnjačkoj Banji, Sokobanji, na Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama i u ostalim banjskim i planiniskim centrima - očekujem dalji rast broja noćenja i dolazaka domaćih turista. Oni su sve zainteresovaniji za više kraćih odmora i spremniji da deo odmora provedu u Srbiji, jer je turistička ponuda iz godine u godinu sve bogatija. 

Ljiljana Rebronja

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...