Intervju: dr Goran Petković – Digitalnost je “nova normalnost”

12. April 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Na vebinaru koji je krajem februara održan na temu “Ruralni i kulturni turizam u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj”, veliko interesovanje učesnika izazvala je prezentacija dr Gorana Petkovića, člana naučnog komiteta kulturne rute Put rimskih careva i Dunavska vinska ruta i redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, u kojoj je bilo dosta zanimljivih informacija u vezi sa važnim pojmovima koji nam mogu pomoći da bolje razumemo novonastali kontekst - svet turizma u doba pandemije. Bio je to dobar povod da sa profesorom Petkovićem napravimo intervju i podelimo sa čitaocima dodatne informacije, savete i predviđanja.
 
 
Goran Petković - II.jpg
 
Goran Petković, član naučnog komiteta kulturne rute Put rimskih careva i Dunavska vinska ruta
i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu
 
● Tokom seminara posvećenom kulturnom i ruralnom turizmu u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, govorili ste o pojmu nove normalnosti koji je posebno značajan za razumevanje sveta u kontekstu COVID pandemije? Šta tačno nova normalnost podrazumeva?
- Ima više elemenata te nove normalnosti u turizmu kao što ih je mnogo u drugim aspektima života i rada. Kada govorimo posebno o kulturnom turizmu i kulturnim rutama, nekoliko elemenata nove normalnosti je posebno značajno:
Izostanak velikih grupa – orijentacija na mikro grupe i individualce; ovo posebno utiče na profesiju vodiča i kustosa čiji se rad menja iz osnova; ovo takođe utiče i na cenovnu politiku (nema više grupnih popusta, mora se smišljati nešto drugo); ovo utiče i na logističke tokove: nema priveza kruzera, parkiranja autobusa, ali se zato povećava priliv individualnih vozila.
Rast značaja lokalne i regionalne ponude – nema toliko putovanja u daleke destinacije, posebno su neatraktivna putovanja avionom (zatvoreni prostor i zatvoreni sistem ventilacije). Na atraktivnosti dobijaju destinacije do kojih je moguće doći sopstvenim prevoznim sredstvom (automobil, motocikl, bicikl).
Izbegavanje zatvorenih prostora – neatraktivne postaju muzejske i galerijske postavke a na atraktivnosti dobijaju eksponati i događaji na otvorenom.
Izbegavanje ličnih kontakata – na atraktivnosti dobijaju bez-kontaktne tehnologije (QR kodovi koji nas preko našeg mobilnog uređaja vode na određene web resurse, VR uređaji koji se mogu dezinfikovati pre upotrebe, i sl.).
Novi higijenski standardi – izbegavaju se mesta na kojima se ljudi okupljaju u zatvorenom prostoru, ceni se čistoća i dostupnost dezinfekcionih sredstava, uvažavaju se napori institucija koje vidno polažu na higijenu, pribavljaju različite standarde (clean and safe).
Navedeni su neki samo najvidljiviji trendovi. Moguće je uočiti ove elemente nove normalnosti u ponašanju svih stejkholdera, građana, turističkih agencija kao i lokaliteta. Ipak jedan zajednički imenitelj svih ovih promena bi se mogao definisati kao “naglasak na higijensku i zdravstvenu bezbednost”.
 
● Na dijagramu koji ste pokazali tokom seminara, bilo je moguće videti da se pobednička zona u turizmu nalazi u preklapajućim odgovorima na dva pitanja: Po čemu nas pozitivno razlikuju od drugih i možemo li razviti proizvod koji turisti žele? Koji bi to proizvod bio u Srbiji i možemo li ispuniti očekivanja u vezi s njegovim razvojem?
- Srbija ima dosta specifičnih elemenata ponude po kojima je rado prepoznata od strane domaćih i stranih posetilaca: kulturni lokaliteti (Golubačka tvrđava je pravi hit, kao i lokaliteti na Putu rimskih imperatora); zatim neke banje koje su ulagale u svoje kapacitete; planine koje su interesantne posebno zimi ali i leti; brojne plaže uprkos tome što je Srbija kontinentalno tržište (na Dunavu, Savi, jezerima ali i veći broj akva-parkova). Sve ovo je bilo vrlo traženo tokom protekle godine i u zimskom i u letnjem periodu. Sada je pametno promovisati i dodatno unapređivati već postojeće kapacitete za kojima postoji tražnja. Strateški razvoj se može ostaviti za vreme nakon pandemije, bar prema odgovorima ispitanika koje smo dobili istraživanjem u regionu.
 
USP.jpeg
 
Ključna pitanja jedinstvene prodajne ponude (unique selling proposition)
 
● Da li ste primetili da jedna vrsta promocije proizvoda bolje “radi posao” od ostalih u periodu pandemije?
- Primetan je naglasak na digital kako od strane privatnih preduzetnika, tako i od strane nacionalnih turističkih organizacija. To je i razumljivo, imajući u vidu zastoj u organizaciji sajmova, drugih promotivnih događaja ali i zastoj u promotivnim putovanjima zaposlenih u turističkim agencijama. Neverovatna potražnja mobilnih uređaja (koja je dovela i do nestašice panela za proizvodnju TV aparata jer se sve više ugrađuju u pametne telefone) svedoči o tome da se građanstvo sve više bavi pretraživanjem i komuniciranjem kroz digitalne kanale. Pa, ako su naši kupci već tamo, pred ekranima pametnih telefona, onda im se na taj način moramo i obraćati.
 
● Jedan ste od inicijatora razvoja i član naučnog komiteta kulturne rute “Put rimskih careva i dunavski put vina”. Da li smatrate da će ruta u predstojećem periodu imati veliku potražnju, posebno jer se veliki broj lokaliteta nalazi na otvorenom i koristi digitalne vidove kulturne interpretacije?
- Ako je suditi po gore opisanim trendovima, onda je Put rimskih imperatora I dunavski put vina sada u prilici da privuče rastući broj posetilaca. Sada je trenutak za kampanje preko Fejsbuka i Instagrama. Sada je vreme za obraćanje građanima u bilizini i u regionu. Ta putovanja su moguća, destinacije su “na dohvat ruke” a nažalost, mnogima su nepoznate. Pa eto prilike da se “do pola prazna čaša” tj. problem, posmatra kao “do pola puna čaša”, odnosno šansa.
 
● Da li možete da nabrojite tri veštine koje će u znatnoj meri povećati šanse preduzetnicima u turizmu da istraju na tržištu u ovim kriznim vremenima?
- Veštine digitalne komunikacije koje se mogu dalje razdeliti u veštine nastupa na društvenim mrežama, veštine e-mail komunikacije, veštine upravljanja sopstvenim veb sajtom, ali i mnoge druge.
 
● Znamo da ste ljubitelj Ajzenhauerove misli  “Plan je ništa, planiranje je sve”. Imate li za naše čitaoce još jedan motivacioni citat?
- Naravno. ”Šef je samo jedan: kupac. A on može da otpusti sve u kompaniji od predsednika pa nadalje, jednostavno trošeći novac negde drugde.”  Tako kaže Sem Volton, osnivač najveće svetske kompanije Volmart, a on očigledno zna o čemu govori.
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. February 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...