„Indipendent“ poziva na doček Srpske nove godine u Beogradu

11. January 2018

U najnovijoj reportaži o Beogradu, britanski „Indipendent“ poziva čitaoce da 13. januara proslave Novu godinu po julijanskom kalendaru u srpskoj prestonici, predlaže koje znamenitosti da obiđu, gde da jedu, piju, kupuju.

„Dođite po drugu dozu novogodišnje večeri u Beograd, gde Srpska pravoslavna crkva koristi stari julijanski kalendar, što znači da se sve (obeležava) 13 dana kasnije“, navodi se na portalu britanskog lista.

Kako se ističe, i dalje ima vremena za doček „uz još jednu noć proslave i vatrometa u centru grada“.

Posetiocima Beograda predlaže se da obilazak započnu u Knez Mihailovoj ulici, kao i da prošetaju Kalemegdanom, istraže „preuređenu obalu“ Save kod Savamale...

Napominje da se duž obale Save i Dunava nalaze splavovi koji doprinose dobro zasluženoj reputaciji Beograda kao mestu gde se vodi „jedan od najbučnijih noćnih života u istočnoj Evropi“.

Indipendent primećuje i da je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu – Hram Svetog Save – vidljiva iz svih delova grada.

Posetioce poziva i da se popnu na vrh Kule Gardoš u Zemunu, odakle se, kako navodi, pruža pogled na krovove od crepa, sa Dunavom i Starim gradom u pozadini.

Predlaže i posetu Muzeju savremene umetnosti, za koji navodi da je otvoren u oktobru 2017. godine nakon što je bio zatvoren deset godina, kao i posetu Muzeju „Zepter“.

Navodi se i da su hoteli u Beogradu „neverovatno pristupačni“ u poređenju sa onima u drugim evropskim prestonicama, kao i da je veliki izbor restorana i da se novi stalno otvaraju.

Ističe i da se u Knez Mihailovoj nalaze brojni butici, a da Beograd ima mnogo pijaca, od kojih je najbolja, ocenjuje, na Vračaru.

„Kalenić pijaca ima vrtoglav broj tezgi koje prodaju lokalne proizvode, kako i mesare i prodavce ribe“, ukazuje Indipendent.

Na portalu se posetiocima objašnjava da je dinar valuta koja se koristi u Srbiji, da su napojnice dobrovoljne, ali da uobičajeno iznose deset odsto, te da je korišćenje tramvaja i autobusa „veoma jeftino“.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...